Ženskému pelotonu vládla na domácí trati Martina Mikulášková ze Stadionu Louny.

Ženskému pelotonu vládla na domácí trati Martina Mikulášková ze Stadionu Louny. | foto: Pešek Karel, MAFRA

Zlatá a pátý. Cyklokros objevuje supertalenty z Loun

  • 0
Historii Českého poháru cyklokrosařů přepsal na lounské trati Němec - jako první cizinec vyhrál druhý závod v řadě. Christoph Pfingsten, vicemistr světa do 23 let, ovládl pátý díl Toi Toi Cupu.

"Díky němu je úroveň poháru lepší. Zvlášť když chybějí čeští Belgáni, jak se jim říká - Zlámalík, Štybar a Šimůnek," řekl Vladimír Kyzivát, druhý muž v cíli, který se při neúčasti nemocného vicemistra světa Dlaska osamostatnil v čele průběžného pořadí.

Zmrzlé Louny psaly i jiné příběhy než ten Pfingstenův. Jeden bolestivý: Ondřej Bambula chvíli před koncem opouštěl trať v slzách. Vzlykal, protože narazil do kůlu vyznačujícího trať a zlomil si dva prsty na ruce.

Další je příběh o naději: juniorský mistr světa Tomáš Paprstka dojel mezi muži třetí a pátý proťal cílovou čáru lounský Vojtěch Nipl, teprve 18letý supertalent.

"Zmrzly mi kapky na očích a nic jsem neviděl," hudroval Nipl, který už dvakrát dojel v nejlepší desítce Světového poháru. "Závod byl bezva. Přišla spousta lidí, co mi fandí. Ke konci jsem už nemohl, čelo mi odjelo. Navíc mě zezadu sjížděli, takže jsem to měl jen tak tak. Jsem spokojený."

Stejně mluvil Paprstka: "Třetí místo jsem sice čekal, ale myslel jsem si, že se na něj budu jako vždycky dotahovat z 10. fleku. Perfektně jsem odstartoval na první pozici, pak si držel druhé třetí místo. Kontakt s lídry jsem ztratil, když mi přestalo řadit kolo." A právě v ten moment Pfingsten nasadil ke klíčovému trháku. "Už předtím odjel, pak si na nás počkal, aby si orazil. Když měnil Paprstka kolo, hned za to zase vzal a byl pryč," líčil stříbrný Kyzivát.

Třetí story je o vycházející ženské hvězdě: je jí lounská Martina Mikulášková. Doma navázala na své premiérové vítězství v životě z Hlinska. Teenagerka, jejíž výkon odborníci přirovnali k "vyspělému chlapskému cyklokrosu", se vyšvihla do čela poháru.