Remco Evenepoel vítězí v 7. etapě Okolo Švýcarska.

Remco Evenepoel vítězí v 7. etapě Okolo Švýcarska. | foto: AP

Evenepoel věnoval výhru v sedmé etapě Kolem Švýcarska zesnulému Mäderovi

  • 0
Předposlední sedmou etapu závodu Kolem Švýcarska vyhrál po úniku v posledních kilometrech belgický cyklista Remco Evenepoel a v cíli uctil památku zesnulého švýcarského kolegy Gina Mädera. Kvůli jeho pátečnímu úmrtí po tragické nehodě nenastoupilo do sobotní etapy 36 jezdců.

Organizátoři se rozhodli zmrazit časy z etapy do celkového pořadí 25 kilometrů před cílem. Peloton jel podle dohody dlouho společně a závodit se začalo až v závěru.

„Myslím, že to byl nejlepší způsob, jak uctít Gina. Vzdát mu hold a projevit úctu jeho rodině v těchto těžkých chvílích. Tahle výhra a trofej jsou pro ně. Nic to nezmění, ale chci, aby věděli, že my všichni v pelotonu, v našem malém světě, na ně myslíme,“ řekl v cíli etapy Evenepoel.

Úřadující mistr světa nastoupil 17 km před koncem, po projetí cílem zvedl prsty k nebi a položil si ruku na srdce. V průběžném pořadí je čtvrtý se ztrátou 46 sekund na vedoucího Dána Mattiase Skjelmoseho. Poslední šanci na zlikvidování manka bude mít v nedělní časovce.

Před startem 7. etapy závodu Okolo Švýcarska byly během minuty ticha vypuštěny bílé holubice na památku zesnulého Gina Mädera.

Šestadvacetiletý Mäder v pátek v nemocnici v Churu podlehl zraněním, která utrpěl při ošklivém pádu ve čtvrteční etapě. Organizátoři proto zrušili páteční etapu, místo níž peloton odjel jen závěrečných 20 kilometrů a uctil památku zesnulého cyklisty.

Kromě Mäderovy stáje Bahrain Victorious odstoupily ze závodu také týmy Tudor a Intermarché-Circus-Wanty.

Kolem Švýcarska

Závod série WorldTour - 7. etapa (183,5 km)

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) 4:01:04, 2. Van Aert (Belg.(Jumbo-Visma), 3. Coquard (Fr./Cofidis), 4. Manzin (Fr./TotalEnergies), 5. Aranburu (Šp./Movistar), 6. Vermaerke (USA/DSM), ...43. Bittner (ČR/DSM) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Skjelmose (Dán./Trek-Segafredo) 20:44:45, 2. Gall (Rak./AG2R-Citroën Team) -8, 3. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -18, 4. Evenepoel -46, 5. Kelderman (Niz./Jumbo-Visma) -1:16, 6. Bardet (Fr./DSM) -1:29, ...113. Bittner -1:31:25.

,