TdF: Alejandro Valverde

TdF: Alejandro Valverde | foto: Reuters

Úvodní etapu Tour vyhrál Valverde, Kreuziger neztratil

  • 9
V úvodní etapě 95. ročníku Tour de France z Brestu do Plumeleku zvítězil Alejandro Valverde. Český cyklista Roman Kreuziger odstartoval svou premiéru 46. místem. Vítěz zvládl 197,5 kilometrů dlouhou trať z Brestu do Plumeleku za 4:36:07.

Španělský cyklista rozhodl o svém triumfu na posledních 200 metrech, když přespurtoval Philippa Gilberta a Jeroma Pineaua. Na startu nedělní etapy v Auray se tak Valverde poprvé v kariéře postaví ve žlutém trikotu lídra slavného závodu.

"Lepší začátek jsem si nemohl přát. Dobře jsem si vypočítal vzdálenost do cíle a zaútočil jsem," řekl Valverde na internetových stránkách Tour de France.

"Přijel jsem s velkým sebevědomím a tohle mi jen pomůže. Sice jsem získal žlutý trikot velmi brzy, ale doufám, že v něm zůstanu co nejdéle. Nejdůležitější je mít ho v Paříži. O to budeme bojovat ze všech sil," dodal jeden z favoritů Tour.

Valverdeho potěšilo také to, že už v úvodní etapě splnil dva z cílů, se kterými na Tour přijel. "Chtěl jsem vyhrát etapu a jet ve žlutém. Je skvělé, že se mi to povedlo takhle brzy. Ve zbytku závodu už můžu jet v klidu," prohlásil osmadvacetiletý španělský cyklista, který si připsal druhý etapový triumf na Tour v kariéře.

Kreuziger, který se před prvním startem na Tour blýskl triumfem v závodě Kolem Švýcarska, dorazil do cíle spolu s hlavním polem.

Osmadvacetiletý Španěl, který patří k favoritům na celkové prvenství, zvládl dnešní 197,5 kilometrů dlouhou trať v čase 4:36:07 a připsal si druhý etapový triumf na Tour v kariéře.

Se slavným závodem se už v úvodní etapě rozloučil první jezdec z pelotonu čítajícího 180 jmen. Francouz Herve Duclos-Lassalle ze stáje Cofidis skončil, poté co si při pádu zlomil zápěstí.

Výsledky - 1. etapa (197,5 km): 1. Valverde (Šp.) 4:36:07, 2. Gilbert (Belg.), 3. Pineau (Fr.), 4. K. Kirchen (Luc.), 5. Ricco (It.), 6. Evans (Austr.), ...46. Kreuziger (ČR) všichni -1.