Ihned během první etapy nabrali ztrátu favorité Chris Froome, Nairo Quintana a...

Ihned během první etapy nabrali ztrátu favorité Chris Froome, Nairo Quintana a Richie Porte. Spurt vyhrál kolumbijský cyklista Fernando Gaviria (vpravo), vlevo se jej marně snažil porazit druhý Peter Sagan. | foto: AP

Gaviria porazil Sagana. Obhájce titulu Froome padl, ztratil i Quintana

  • 112
Loni se stal králem spurterů na Giru, letos debutuje na Tour a zažil premiéru par excellence. Kolumbijský cyklista Fernando Gaviria vyhrál spurt úvodní rovinaté etapy, když se jej marně snažil předstihnout Peter Sagan. Ztrátu nabrali obhájce titulu Chris Froome i jeho velcí vyzyvatelé Nairo Quintana a Richie Porte.

Fernando Gaviria si při obtížném technickém spurtu ve Fontenay-le-Comte počínal dominantně, stejně jako předtím početný naváděcí vláček jeho stáje Quick-Step.

Peter Sagan zůstával dlouho zavěšený za Kolumbijcovým kolem, ale navzdory veškerému vynaloženému úsilí se musel trojnásobný mistr světa spokojit s druhou příčkou.

Pro Sagana je to v kariéře devatenácté druhé místo v etapě Tour. Na kontě zde má doposud osm vítězství - a pět zelených trikotů.

Za ním proťali cíl v úvodní bitvě sprinterů Marcel Kittel z Kaťuše, loňský vítěz pěti etap, a evropský šampion Alexander Kristoff z týmu Emirates.

Naopak daleko mezi poraženými zůstal na 36. místě Mark Cavendish.

„Byl to naprosto skvělý den, dokonale odvedená práce celého týmu,“ nadšeně líčil u pódia pro dekorování nejlepších 23letý Gaviria, dvojnásobný mistr světa v dráhovém omniu. „Mít teď na sobě žlutý trikot je neuvěřitelný pocit. Nenacházím slova, abych vyjádřil svoji spokojenost.“

Stal se po Viktoru Hugu Peňovi teprve druhým Kolumbijcem, jenž žlutý dres na Tour oblékl. Současně je nyní i majitelem zeleného a bílého dresu. A navrch se postaral o 48. vítězství stáje Quick-Step v této sezoně.

Že je Gaviria při chuti, potvrdil v průběhu dne už na prémiovém spurtu, kde si dojel pro body hned za triem tehdejších uprchlíků.

Mnohem horší nálada panovala po etapě v táborech stájí Sky, Movistar, BMC či Mitchelton-Scott.

Potíže týmu Sky začaly při hromadném pádu 11 kilometrů před cílem, kdy se ocitl na zemi její mladičký talent Egan Bernal, šampion závodu Kolem Kalifornie.

O šest kilometrů dál Chris Froome nezvládl na úzké silnici vlnu, kterou vedle něj „vyrobil“ Rick Zabel z Kaťuše, a upadl na trávu mimo trať.

„Bylo to vepředu v pelotonu poněkud chaotické, někteří sprinteři se drali dopředu. Ale to všechno patří k takovým etapám. Podstatné je, že nejsem zraněný,“ svěřoval se Froome.

Po karambolu se rychle zvedl, ale letící čelo pelotonu už dostihnout nemohl. Později se zařadil do skupiny jezdců, odpáraných při předchozím hromadném pádu.

Tady s ním šlapali rovněž Richie Porte a Adam Yates, lídři stájí BMC a Mitchelton-Scott.

V cíli všichni nabrali manko 51 sekund.

TAKHLE TO ZAČÍT NEMĚLO. Chris Froome dojíždí do cíle úvodní etapy Tour s krvavým šrámem na lokti.

Ještě hůře než oni dopadl Nairo Quintana, jeden ze tria lídrů Movistaru. Kolumbijce postihl defekt 3400 metrů před cílem. Na první pohled poněkud nepochopitelně se nepokusil dojet i s tímto defektem na hranici tří kilometrů, která značí neutralizovanou zónu a kde by mu už nebyla započítávána časová ztráta.

Místo toho Quintana hned měnil kolo a v cíli zaznamenal odstup 1:15 minuty.

Až později tým Movistar oznámil, že Kolumbijec zničil obě kola a na kritickou hranici nemohl dojet.

„Jedinou útěchou je, že čas dnes ztratil i Froome,“ reagoval Quintana.

Jak se vše odehrálo

Rekordman Chavanel. První rekord se zrodil hned v okamžiku startu závodu. Sylvain Chavanel z týmu Direct Energie právě vyjel do své 18. Tour, navíc v řadě. Tím se v 39 letech vyhoupl do čela historických statistik před duo Jens Voigt - Stuart O’Grady se 17 starty.

Okamžitý únik. Hned vzápětí se zrodil únik tria domácích jezdců z druhodivizních týmů, startujících na divokou kartu, v němž šlapali Kevin Ledanois (Fortuneo), Yoann Offredo (Wanty) a Jerome Cousin (Direct Energie).

Momentka z úvodní etapy 105. ročníku věhlasné Tour de France, diváci podporují...

A UŽ JEDOU. Tour se vydala na svoji pouť Francií.

Slavní v autě i defekty slavných. V doprovodném voze sledovali etapu také Albert Monacký a Eddy Merckx. Před jejich očima řešili defekty a technické potíže i olympijský vítěz Greg van Avarmaet, Vincenzo Nibali či Mark Cavendish. Ti se ještě bez potíží vrátili do pelotonu

Uprchlíci pod kontrolou. Sprinterské týmy nepovolily jezdcům v úniku větší náskok než čtyři a půl minuty. Do poslední stovky kilometrů si vezli už jen převahu 2:30 minuty.

První zranění. Po pádu na bufetu si jej přivodil Lawson Craddock z EF-Drapac. Američan vyvázl s tržnou ránou pod okem, zakrváceným obličejem, roztrhaným trikotem a bolavým ramenem.

Gaviria spurtuje poprvé. Za triem uprchlíků bojovali o body do bodovací soutěže při prémiovém spurtu v La Tranche-sur-Mer i někteří ze sprinterů. Čtvrtou příčku tu získal Fernando Gaviria, který předstihl Andrého Greipela a Arnauda Demára. Peter Sagan se mezi ně nemíchal, z jeho týmu Bora byl na prémii lepší časovkář Maciej Bodnar.

Froome pod dohledem Movistaru. My si vás ohlídáme, jako by vzkazovali jezdci Movistaru obhájci titulu Chrisi Froomovi a jeho týmu Sky, když v pelotonu neustále kopírovali pohyby party Sky.

Puntíky pro mistra světa. Přestože se nejvyšší bod této rovinaté etapy nacházel pouze 31 metrů nad hladinou moře, bojovalo se na vrchařské prémii 4. kategorie o jeden bod a tím pádem i vedení v soutěži o nejlepšího vrchaře. Z trojice, šlapající v úniku, si o puntíkatý dres řekl Kevin Ledanois, mistr světa do 23 let z roku 2015.

Bonus pro Cousina. Novinkou tohoto ročníku jsou speciální bonusové sprinty, v nichž sice nejde o body do soutěže o zelený trikot, ale naopak o 3, 2 a 1 bonifikační sekundu do celkového pořadí. V Maillezais ovládl tento spurt 13,5 km před cílem Jerome Cousin. Nedlouho poté byli uprchlíci dostiženi

Hromadný pád. Jedenáct kilometrů před cílem rozdělil peloton hromadný pád. Ztrátu zde nabrali také Richie Porte, Adam Yates, Egon Bernal nebo i Arnaud Démare, sprinter stáje FdJ.

Froome mimo trať! „Pád Froome,“ zahlásilo rádio závodu pět kilometrů před metou. V tlačenici na kraji úzké silnice nezvládl čtyřnásobný šampion Tour své kolo a na bočním větru už nedokázal svůj odstup za nejlepšími smazat.

Quintanův defekt! Nejspíš i Froome se divil, koho to o půldruhého kilometru později jeho stíhací skupinka míjí, stojícího na kraji silnice a měnícího kolo. Nairo Quintana si značně ztížil svoji pozici mezi třemi lídry Movistaru. Mikel Landa i Alejandro Valverde zůstali v první části pelotonu.

Skvělá práce Quick-Stepu. Tim De Clercq v předchozím průběhu etapy na špici pelotonu stahoval náskok uprchlíků. V koncovce závodu potom převzali otěže Terpstra, Lampaert, Jungels, Gilbert a Richeze a připravili pro svého sprintera Gaviriu výtečnou výchozí pozici.

Po 14 letech opět vítězí debutant. Gaviria se odvděčil svým kolegům za jejich práci. Naposledy se povedlo vyhrát úvodní etapu při svém debutu Fabianovi Cancellarovi, jemuž patřil prolog v Lutychu 2004 - a teď jemu.

Cyklistický etapový závod Tour de France

1. etapa (Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte, 201 km): 1. Gaviria (Kol./Quick-Step Floors) 4:23:32, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Kittel (Něm./Kaťuša), 4. Kristoff (Nor./SAE-Team Emirates), 5. Laporte (Fr./Cofidis), 6. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo), 7. Matthews (Austr./Sunweb), 8. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 9. Fuglsang (Dán./Astana), 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa