UDRŽÍ DUHOVÝ DRES? Zdeněk Štybar má v neděli velkou šanci získat třetí titul mistra světa mezi elitou.

UDRŽÍ DUHOVÝ DRES? Zdeněk Štybar má v neděli velkou šanci získat třetí titul mistra světa mezi elitou. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Štybar vyráží za zlatem, v bitvě jednoho proti armádě. Nedám se, slíbil

  • 9
Koksijde (Od zpravodaje iDNES.cz) - Máte formu? Bojíte se belgické přesily? Co písek? ptali se belgičtí novináři Zdeňka Štybara. Dva dny před obhajobou zlata na mistrovství světa zavalili českou superstar kupou otázek. Uvědomují si totiž, že on je jediným, kdo může v Koksijde sen domácích cyklokrosařů o zlatu překazit. "Ukáže se v neděli ve tři hodiny," říkal jim dvojnásobný mistr světa.

Co když duhový dres neudržíte?
Tak vím, že mám i další cíle, cyklokros není všechno. Každý mě bude chtít o titul připravit, ale já ho nedám jen tak.

Obhajoba nebude jednoduchá.
Jenže tlak je na Belgičanech. Buď toho využiju, nebo prohraju, jiná možnost není. Když ale porazím Belgičany v Belgii, v písku, já Čech, pak opravdu vypiju láhev šampaňského.

Velkou?
Jasně! Byla by to třešinka na dortu, vychutnal bych si ji. Ale nechci o tom teď mluvit, ještě je tvrdý boj přede mnou.

Boj jednoho proti armádě?
Jo, všichni se budou snažit jet proti mně. Každý tady chce vyhrát, být hrdina. Poslední tři čtyři týdny jde ale moje forma nahoru.

Na neděli je prý prodáno 45 tisíc vstupenek. Nebojíte se toho kotle?
Myslím, že není důvod, bude to parádní atmosféra.

Třeba Niels Albert plánuje, že si dá špunty do uší.
I já to zvažoval, ale je lepší vědět, co si Belgičani povídají. A moct na to reagovat.

Už máte taktiku?
Tu musíte vymýšlet minutu od minuty na trati. Čekám stejný scénář, jako byl v posledních letech, kdy tady do závěru zůstali dva, maximálně tři závodníci. Budu ve střehu a snad nebudu dělat moc chyb.

Co ujet hned v prvních kolech?
To tady není jednoduché, někteří to zkusili, a pak už jste je nikdy neviděli v nejlepší desítce. Cyklokros v Koksijde je těžký, nejtěžší z celé sezony, horší než třeba Koppenberg.

Straší vás, že v případě neúspěchu bude sezona bez velkého výsledku?
Každý mluví o špatné sezoně, ale já jsem mezi nejlepší trojicí ve všech důležitých seriálech. Ano, schází mi období jako loni na začátku sezony, když jsem vyhrál sedm závodů v řadě. Vím, kde byla chyba a že už ji nemůžu opakovat. Ale pro tuto neděli jsem udělal maximum, a když vyhraju, každý zase řekne: Štybar má za sebou úspěšný rok.

Kdo budou největší soupeři?
Sedm Belgičanů.

Tak vážně.
Minulý týden v Hoogerheride jsem byl druhý a až do osmého místa byli všichni z Belgie. Kevin Pauwels je na tom teď nejlépe, minulou neděli byl hodně silný, ale taky tím, že byl namotivovaný, chtěl celkově vyhrát Světový pohár. A já vím, co já jsem ze sebe vymáčkl, když jsem jel o vítězství. Niels Albert se co týden zlepšoval a je letos nejlepší v písku. Sven Nijs má zase nejvíc zkušeností, každý závod tady v Koksijde skončil mezi nejlepší trojkou.

V tréninku jste objel několik okruhů na trati, co jste se přiučil?
Už nic nového. Jen jsem chtěl ukázat svým nohám, že budou trpět.