Spurt deváté etapy Tour vyhrál Robbie McEwen

  • 4
Gueret - Devátou etapu cyklistické Tour de France vyhrál ve spurtu Australan McEwen a upevnil si vedení v bodovací soutěži. Závodník stáje Lotto-Domo byl nejrychlejší v závěrečném spurtu pelotonu. Ve žlutém trikotu zůstal Francouz Voeckler, šestý favorit Armstrong z uSA ztrácí 9,5 minuty.

Hlavní peloton necelých sto metrů před cílovou páskou dostihl dvojici uprchlíků Filippa Simeoniho a Iniga Landaluzeho. Ti se po dnu volna stali hrdiny dnešní 160,5 kilometru dlouhé etapy ze St. Leonard-de-Noblat do Gueretu. Italský a španělský
cyklista se na 40. kilometru odpoutali od hlavního pole a vypracovali si až desetiminutový náskok.

Peloton je začal stíhat až šedesát kilometrů před cílem a dlouho se zdálo, že by oba uprchlíci mohli svůj únik dotáhnout do konce. V posledních stovkách metrů však nejeli naplno, když především Španěl Landaluze taktizoval a nestřídal na špici, a i když měli cílovou pásku na dohled, byli nakonec předstiženi. Landaluze ještě dokázal uhájit desátou příčku, Simeoni skončil sedmnáctý.

McEwen se na první místo prosadil v dramatickém spurtu, v němž porazil své největší soupeře v bodovací soutěži Nora Thora Hushovda a svého krajana Stuarta O'Gradyho. V hlavním pelotonu se udrželi i čeští cyklisté Pavel Padrnos a Jan Hruška, kteří však do bojů o přední pozice nezasáhli.

Australský cyklista si další etapové vítězství připsal jen tři dny po té, co se potloukl při hromadném pádu v závěru šesté etapy. "Je to skvělé vítězství po zraněních, která jsem utrpěl. Ve spurtu jsem vydal všechnu energii, která ještě v mém těle zbyla," radoval se McEwen.

Na celkovém pořadí nejkratší etapa letošní Tour nic nezměnila. Ve žlutém trikotu i ve středu pojede Francouz Thomas Voeckler, který však v první kopcovité etapě nebude mít jednoduchou úlohu. "Pokud favorité začnou naplno bojovat, bude pro mě těžké trikot uhájit. Je to dlouhá etapa a má být horko, takže musím přiznat, že se trochu bojím," svěřil se Francouz.  Američan Lance Armstrong, jenž útočí na rekordní šesté vítězství, je zatím s více než devítiminutovou ztrátou šestý.

Dnešní část závodu odjel v pohodovém tempu. "Jenom jsme seděli v sedle. Nebrali jsme to na lehkou váhu, ale neměli jsme žádnou zodpovědnost, takže to bylo fajn," řekl v cíli dobře naladěný zámořský jezdec.

Ze závodu po Alessandru Petacchim a Mariu Cipollinim odstoupil další špičkový spurtér. Etapu nedokončil Estonec Jaan Kirsipuu, jenž vyhrál první dějství Tour.

Výsledky - 9. etapa (160,5 km):
1. McEwen (Austr.) 3:32:55, 2. Hushovd (Nor.), 3. O'Grady (Austr.), 4. Pineau (Fr.), 5. Zabel (Něm.), 6. Tombak (Est.), 7 Boonen (Belg.), 8. Hondo (Něm.), 9. Marinangeli (It.), 10. Landaluze (Šp.), ...105. Padrnos, 132. Hruška (oba ČR) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Voeckler (Fr.) 36:36:31, 2. O'Grady (Austr.) -2:53, 3. Casar (Fr.) -4:06, 4. Backstedt (Švéd.) -6:27, 5. Piil (Dán.) - 7:09, 6. Armstrong -9:35, 7. Hincapie (oba USA) -9:45, 8. Azevedo -9:57, 9. Gutierrez (Šp.) -10:02, 10. Zabel -10:06, ...77. Padrnos -14:12, 128. Hruška -20:57.

Dojezdu deváté etapy Tour de France do cíle v Gueretu kraloval Australan McEwen v zeleném (bodovacím) trikotu.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa