Senzace: Pelánek posílí tým Lampre

  • 6
Bergamo, Luhačovice - Opravdovou senzaci hlásí silniční cyklista Luboš Pelánek z Luhačovic. V následujících dvou letech bude oblékat modrorůžový dres věhlasné italské stáje Lampre, která jezdí nejlepší světové závody série Pro Tour. Šestadvacetiletý Pelánek se tak vydává ve šlépějích Jána Svorady, který v barvách Lampre na Tour de France v roce 2001 triumfoval ve spurtu na Champs-Elysées.

Na rozdíl od Svorady je však Pelánek především vrchařem - vražedná horská stoupání jsou jeho hlavní doménou. Pelánek neskrýval své nadšení.

"Jsem opravdu šťastný. Lampre je tým s opravdu bohatou historií. Pro cyklistiku je to něco podobného, jako je třeba ve fotbale Manchester United," nabízí srovnání Pelánek.

Smlouvu podepsal začátkem roku v sídle týmu v italském Usmate poblíž Bergama. U vlastního cyklistického oválu stojí čtyři týmové kamiony, autobus a desítka luxusních modrorůžových škodovek. O chod klubu se stará na padesát zaměstnanců.

"Tradice na vás dýchne okamžitě. V týmu je navíc rodinná atmosféra, ať už mluvíte s mechaniky nebo se sportovním ředitelem. Všichni se snaží udělat pro závodníka maximum," všimnul si cyklista okamžitě.

V nejbližších dnech jej čeká týmové soustředění v Toskánsku. V týmu je 23 jezdců, hlavní hvězdou je vítěz Gira d'Italia z roku 2004 Damiano Cunego. Ten je jedničkou pro etapové závody, v jednorázových podnicích Lampre nejvíce spoléhá na Alessandra Ballana.

"Šéf stáje Giuseppe Saronni mi naznačil, že v některých závodech, v nichž nepojede Cunego, budu mít volnou ruku. Stáj by mohla jet i na mě," řekl Pelánek.

Přechod k Lampre je v jeho kariéře hodně nečekaným zlomem. Už v juniorském věku uhranul vyhledávače talentů a absolvoval zajímavá angažmá v předních italských a španělských klubech, manažersky se o něj začala starat cyklistická legenda Tony Rominger.

V poslední době ale především bojoval se zdravotními problémy. Loňský rok mu poznamenala hrůzná srážka s autem při tréninku poblíž Monte Carla, po které měl načtyřikrát zlomenou ruku. Sezonu pak strávil v kontinentálním týmu Sparta Praha.

"Poslední dobou jsem nebyl schopný ukázat, co ve mně je. Někdy máte výsledky a stejně na takovou nabídku čekáte marně, jindy máte štěstí a povede se to," poznamenal Pelánek.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa