Sáloví cyklisté začali MS medailí

Tata - České reprezentantky Andrea Petříčková a Iva Valešová obhájily bronzovou medaili v krasojízdě dvojic. Vyhrály Ingelfingerová a Knaacková z Německa. Svůj první zápas absolvovali v turnaji v kolové Petr Skoták s Pavlem Šmídem: Ve skupině A vysoko zdolali Francii 8:1.

V krasojízdě čtveřic, v níž se naposledy bojovalo pouze o Pohár národů, skončil na třetím místě tým Němčic v sestavě Markéta Tobolíková, Jana Oplocká, Kateřina Přibylová a Michaela Matoušková.  Vítězství v maďarské Tatě vybojovalo Švýcarsko. 

Petříčková s Valešovou zajely bezchybně, oproti psané známce ztratily deset bodů. "Lepší výkon jsme na žádném šampionátu dosud nepodaly. Ztráty jsme dostaly pouze za drobné nepřesnosti," uvedla Petříčková.

Hlavními soupeřkami českých reprezentantek v boji o bronz byly Švýcarky Elianne Zellerová s Petrou Storcheneggerovou. V páté minutě suverénně jedoucí švýcarská dvojice při jízdě na jednom kole spadla, nevešla se do časového limitu a českému páru se otevřela cesta k bronzovým medailím.

Bezchybný výkon odvedly i Nikola Turečková s Janou Horáčkovou, které skončily šesté. Titul získaly Němky Caroline Ingelfingerová a Katjou Knaackovou, které navzdory pádu triumfovaly díky nejobtížnější sestavě.

Do turnaje v kolové vstoupili Petr Skoták s Pavlem Šmídem zcela suverénně, po čtyřech minutách vedli nad Francií už 3:0.

Jediným kritickým momentem zápasu byla v úvodním poločase srážka Luka Doella se Skotákem, po níž byl český hráč ošetřován. "Zcela nepochopitelně mě za brankou srazil. Mezi řídítky mi zůstal palec ruky, který jsem si bolestivě narazil. Na úvod turnaje to nebylo příliš obtížný, těžké zápasy na nás teprve čekají," řekl Skoták.

Výsledky:
Krasojízda dvojic ženy:
1. Ingelfingerová, Knaacková (Něm.) 313,30, 2. Sprinkmeierová, Schultheisová (Něm.) 309,60, 3. Petříčková, Valešová (ČR) 290,14, 4. Zellerová, Storcheneggerová (Švýc.) 286,89, 5. Morfová, Geierová (Švýc.) 285,74, 6. Horáčková, Turečková (ČR) 267,99.
Kolová - skupina A: ČR (Skoták, Šmíd) - Francie (L. Doell, F. Doell) 8:1, Švýcarsko (Looser, Jiricek) - Belgie (Baudu, Deuvaert) 3:1, Německo (M. Pfaffenberger, S. Pfaffenberger) - Rakousko (D. Schnieder, König) 2:2.
Pohár národů čtveřic: 1. Švýcarsko (Zellnerová, Storcheneggerová, Schneiderová, Lenherrová) 352,77, 2. Německo 349,90, 3. ČR (Tobolíková, Oplocká, Přibylová, Matoušková) 346,53, 4. Rakousko 339,31, 5. Francie 303,63, 6. Slovensko 282,66.

,