Stupně vítězů po třetí etapě závodu Kolem Kalifornie: zleva Peter Sagan, vítězný Toms Skujinš a Julian Alaphilippe. | foto: AP

Sagan dřív v Kalifornii sbíral triumfy, letos jen samá druhá místa

  • 8
První etapa: druhý. Další pokračovaní závodu Kolem Kalifornie: zase druhý. A třetí díl prestižního cyklistického závodu v USA? Peter Sagan dojel opět na druhém místě. Vítězství zatím pětadvacetiletému Slovákovi z týmu Saxo-Tinkoff uniká, druhá pozice mu patří i v průběžném pořadí. Překvapivě vede Toms Skujinš z Lotyšska, kterému vyšel samostatný únik.

Kalifornie je přitom pro Sagana místem zaslíbeným, v minulých letech si tam připsal celkem jedenáct etapových prvenství. Letos zatím stále nic.

Ale aspoň ho ve 170 km dlouhé etapě se startem a cílem v San Jose neporazil na rozdíl od předchozích dnů jeho britský rival Mark Cavendish, jenž v prvních těžších kopcích závodu odpadl a skončil daleko v poli poražených. Žilinský rodák dokonce vyhrál spurt, nicméně pouze o druhé místo.

S náskokem více než minuty totiž přijel do cíle po sólovém úniku Skujinš z týmu Hincapie Racing sedmnáctinásobného účastníka Tour de France George Hincapieho. „Kéž by byl někdo v úniku se mnou, bylo to utrpení. V protivětru jsem myslel, že umřu,“ popisoval třiadvacetiletý Lotyš.

V průběžném pořadí vede Skujinš o 32 sekund před Saganem, jenž stejně jako zbytek vedoucí skupiny jeho únik nejspíš prokalkuloval. „Na prvním kopci to bylo v pohodě, ale na tom druhém nevím, co se stalo. Dělal jsem, co jsem mohl, a vyhrál jsem spurt ve skupině,“ podotkl Sagan.

Cyklistický závod Kolem Kalifornie

3. etapa (170,1 km): 1. Skujinš (Lot.) 4:33:10, 2. Sagan (SR), 3. Alaphilippe (Fr.), 4. Jaramillo (Kol.) všichni -1:06, 5. Wyss (Švýc.), 6. Gesink (Niz.) oba -1:09.

Průběžné pořadí: 1. Skujinš 14:04:01, 2. Sagan -32, 3. Britton (Kan.) -43, 4. Alaphilippe, 5. Jaramillo oba -44, 6. Smith (N. Zél.) -47.

,