Riziko: Barrero zemřel, Pichon smrti unikl

  • 13
Praha - Kolumbijec Barrero je mrtvý. Francouz Pichon bojoval o život. Kazach Vinokurov si „jen“ přetrhal ramenní vazy. Tři těžké pády během pěti dnů. Pohroma zasáhla cyklistický peloton. „Ale my jsme rizikový sport,“ říká český profesionál Tomáš Konečný. „Řítíme se z kopce rychlostí přes 110 km/h. Cokoliv může na kole prasknout. Stačí zavadit o kamínek a padáte.“

Bojí se i on možného neštěstí? „Ne. Člověk na to radši ani nemyslí. Kdybych myslel, nemohl bych závodit.“

Juan Barrero potkal smrt v závodě Okolo Kolumbie, při prudkém sjezdu krátce po startu. Na kaluži vody došlo ke kolizi. „Byl to strašlivý pád a Juan na něj doplatil,“ popsal tragédii zdrcený cyklistův bratr Manuel.

Nepomohl okamžitý převoz do nemocnice. Veškeré pokusy o resuscitaci selhaly. Barrero podlehl vážným zraněním hlavy, krční páteře a hrudníku.

Před šestnácti měsíci zahynul Kazach Kiviljev v závodě Paříž - Nice také proto, že si nevzal přilbu. Barrera ji však měl. Od Kiviljevovy tragédie je pro profesionály povinná, s výjimkou cílových stoupání. „Přesto někteří riskují nad míru,“ tvrdí další český cyklista, Jan Hruška.

„Spoléhají se, že ostatní jim uhnou. Občas mi cyklistika připomíná starou Nohavicovu píseň: Kdo se nemačká, ten je třetí vzadu.“ Michael Pichon z týmu Brioches la Boulangere mohl být další obětí.

Vysokou rychlostí sjížděl při etapách Dauphine Liberé z horského průsmyku. Zřítil se do rokle hluboké patnáct metrů.

Na jednotku intenzivní péče nemocnice v Grenoblu jej přivezli v kritickém stavu: s prasklou lebkou, otokem mozku, rozdrceným ramenem a s řadou zlomenin.

Podstoupil maraton operací, další jej čekají. Z bezprostředního ohrožení života unikl. Ale jaký to bude život? Jeho těla, ležícího po pádu v rokli, si naštěstí všiml soupeř, David Millar ze stáje Cofidis.

Hned přivolal záchranný vrtulník. „Pichona jsme našli v bezvědomí,“ uvedl lékař Gerard Porte pro agenturu AP. „Před smrtí ho zřejmě zachránila přilba.“ Dopadnout na záda, drtivý otřes by patrně Francouze usmrtil.

„Aby byla cyklistika divácky přitažlivá, mají tratě ostré zatáčky, prudké sjezdy. Jezdíme přes kanály i obrubníky,“ připomíná Hruška.

Alexandru Vinokurovovi byl obrubník osudný na závodu Okolo Švýcarska. Způsobil karambol, při němž si přetrhal vazy v pravém rameni. V pondělí Kazacha operovali. „Tři týdny nesedne na kolo,“ oznámil Olaf Ludwig, mluvčí týmu T-Mobile.

Vinokurov přijde o Tour de France, kde loni senzačně skončil třetí. Přesto měl štěstí. Nedopadl jako Barrero a Pichon.