Cyklistická exhibice Pražské schody

Cyklistická exhibice Pražské schody | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cyklistické galeje v podhradí. Bikeři se budou drkocat z Pražských schodů

  • 2
Španěl Hermida, mistr světa v cross country 2010, lišácky mrkl na své maratonské kolegy a pronesl: "Doufám, že budu trpět míň než oni." Cyklistickým galejím u Pražského hradu však neunikne žádný z 42 přihlášených bikerů: hodinu budou kroužit po Malé Straně, v každém z okruhů sjedou 128 zámeckých schodů a v každém zase vystoupají na Hradčanské náměstí. "Tento závod je snad největším utrpením, se kterým se v sezoně setkáme," pronesl Kristián Hynek, zástupce maratonské sekce v pelotonu Pražských schodů.

Právě závodník týmu Topeak Ergon bude mít ze všech snad největší hlad po vítězství ve 22. ročníku bikové exhibice Pražské schody, která se v úterý v 18 hodin rozjede z Nerudovy ulice a která se počtvrté pojede jako memoriál Roberta Bakaláře.

„Skončil jsem už na všech místech první pětky kromě toho prvního, to mi pořád chybí,“ připomněl Hynek. A pokud by soupeři byli taktní, pak by českému esu dlouhých štrek nadělili krásný dárek k půlkulatým narozeninám. Právě v den závodu oslaví Hynek pětatřicetiny.

„Sice jsem vytrvalec, ale z nějakého důvodu mi závod sedí,“ říkal mistr Evropy v maratonu 2012. „Budu se rvát jako lev. Kdo tu vydrží déle trpět, ten uspěje.“

Program Pražských schodů

16:00 Slavnostní zahájení
16:30 Start firemního závodu
17:00 Autogramiáda hvězd hlavního závodu
17:45 Prezentace hvězd hlavního závodu
18:00 Start hlavního závodu
19:03 Předpokládaný dojezd vítěze
19:10 Vyhlášení vítězů

Snažit se o to bude kompletní česká špička i hvězdy zahraničního pelotonu. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý s dalšími olympioniky Ondřejem Cinkem a Janem Škarnitzlem, s nimi Hermida, dvojnásobný šampion Schodů z let 2005 a 2012, nebo Němec Lakata, mistr světa v maratonu 2009.

„Ten závod mám rád. Nejde tam tolik o výsledek, ale o show a je to velká reklama pro cyklistiku,“ těšil se Kulhavý, vítěz z roku 2010. „I ti, co neregistrují cyklistiku, o tomto závodě vědí. Mluví se o něm i v zahraničí.“

Tradiční cyklistická exhibice se jede na hodinu plus jedno kolo, trasa vede historickými uličkami Malé Strany a Hradčan. Každé kolo měří 1400 metrů a kromě pasáže, která závodu dala jméno, se bikeři musejí poprat i s krutou cestou vzhůru přes Jánský vršek.

„Cítím se dobře,“ varoval soupeře Kulhavý, kterého o víkendu čeká první velký test - zahajovací závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Rozjížděl se na něj v neděli při Českém poháru, kde dojel druhý, ale to jen kvůli defektu a zničeným tretrám.

„Byl to letos nejlepší XC závod, v intenzitách jsem se konečně cítil líp a doufám, že to v Novém Městě bude podobné a snad i ještě lepší. A to stejné na Schodech, ty budou posledním ostrým testem.“