Praha - Vary a zpět. Klasika ožívá

Praha - S výjimkou etapového Závodu míru nebylo v tuzemsku slavnějšího cyklistického klání. Klasika Praha - Karlovy Vary - Praha, 262 kilometrů, zhruba sedm hodin dřiny. První ročník se jel v roce 1921, šedesátý a zatím poslední v roce 1989. Ale teď zapomeňte na minulý čas, vyhlášená klasika je znovu na scéně!

Pojede se v neděli 17. září, start je v 8 hodin na Letenské pláni. Jezdec, který se pak odpoledne na stejné místo vrátí jako první, dostane sto tisíc korun. Druhý bere padesát, třetí 25 tisíc korun. Na české poměry, kde silniční cyklistika zrovna nevzkvétá, jsou to neobvykle vysoké sumy.

"To je dobře, že se ty částky vymykají. Není to běžný závod," usmívá se jeho ředitel Marek Kocáb.

Sám s historií kdysi slavné klasiky nemá aktivně nic společného. Jenže když cyklisté z klubu SK Neumětel, kam patří i Kocáb, zvažovali organizaci podniku, který by se měl zařadit do povědomí sportovní veřejnosti, nemohli si nevšimnout přetržené šňůry závodu Praha - Karlovy Vary - Praha.

"Vznikla u nás myšlenka něco cyklistice vrátit. Pořádali jsme závody na dráze, ovšem pak jsme se začali pídit po něčem větším. A tahle klasika byla kdysi úplně největší, takže volba nakonec nebyla složitá," říká Kocáb.

A navíc ujišťuje: "Vše, co jsme zhruba rok dělali, jsme nevztahovali k datu 17. září 2006. Chceme tomu parádnímu závodu dát pokračování jeho historie, chceme, aby zase vstoupil do dějin české cyklistiky. Žádný výkřik do tmy."

Když úmysly organizátorů začaly nabírat konkrétních obrysů, reakce na sebe nedaly dlouho čekat. "Moc nás potěšila odezva cyklistů, kteří na startu klasiky byli v jejích posledních ročnících. Byli nadšení, určitě se prý i po tolika letech přijdou podívat," tvrdí Marek Kocáb.

A nejen slavné postavy slavného závodu se budou mít 17. září na co dívat. Na startu nebudou chybět známá jména, bezpochyby tím nejznámějším bude Ján Svorada. Úspěšný silničář, jehož životním úspěchem byl v roce 2001 triumf na Champs d´Elyssées v poslední etapě Tour de France, si kilometry z Prahy do Karlových Varů a zpět vybral za poslední silniční závod své kariéry!

"Není u nás až tak velká základna kvalitních cyklistických závodů, takže sehnat lidi do startovní listiny nebyl problém. Už teď v ní najdete vedle českých cyklistů i Slováky, Poláky a Němce, máme přislíbenou účast závodníků ze Slovinska. Chceme ten závod skutečně vrátit tam, kam patří. Na vrchol naší cyklistiky," plánuje Kocáb.