Stefan Schumacher

Stefan Schumacher - Německý cyklista Stefan Schumacher. | foto: Reuters

Pelotonu vládne německý průšvihář. Na jak dlouho?

  • 8
Chateauroux - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Když slyšíte jeho příjmení, naskočí vám jediné: rychlost. Stefan Schumacher dostál svému jménu znamenitě, když úterní časovkou na Tour de France prolétl nejrychleji ze všech. A díky tomu dnes druhý den po sobě vyrazí do etapy ve žlutém trikotu pro nejlepšího cyklistu závodu. Včera ho bez problémů jeho stáj Gerolsteiner uhájila.

"Je skvělé být další den ve vedení," liboval si Schumacher, který v roce 2006 chvíli jezdil i v růžovém trikotu lídra na Giro d’Italia.

Šestadvacetiletý Němec by klidně mohl usilovat i o jiný trikot, pokud by se uděloval – největší průšvihář pelotonu. Protože tím holohlavý dlouhán s bradkou a náušnicí v levém uchu rozhodně je.

Tady je výčet jeho skandálů.

Květen 2005. Schumacher je pozitivně testován na doping. Dostává trest. Na svou obhajobu uvádí, že zakázaná látka se do jeho těla dostala pomocí léků na alergii, které má povolené. 3.
srpna je osvobozen.

Září 2007. Pouhých pět dní před mistrovstvím světa ve Stuttgartu má Schumacher hladinu hematokritu v těle vyšší, než je povolená hranice. Němec se hájí: Může za to průjmové onemocnění, které jsem prodělal. Nakonec startuje a končí třetí.

Říjen 2007. Od šampionátu uběhl sotva týden, když ho policisté načapali opilého za volantem. V krvi není jen alkohol, ale i amfetamin. Schumacher dostává od stáje pokutu 10 tisíc eur, ale závodit smí dál, neboť šlo o mimosoutěžní test. "Nejsem hrdý na to, že jsem sedl za volant opilý. Ale drogy jsem opravdu nebral," tvrdil v úterý oblečený do žlutého trikotu.

Dnes o dres nejspíš přijde. Bude lepší, když ho o něj připraví soupeř, a ne další průšvih.