Wout Poels ovládl časovku v závodě Paříž-Nice.

Wout Poels ovládl časovku v závodě Paříž-Nice. | foto: cyclingnews.com

Časovka mi úplně nesedla, říkal Kreuziger. Pohoršil si na 19. místo

  • 9
Nizozemec Wout Poels z týmu Sky útočí na žlutý dres lídra celkové klasifikace při etapovém závodě cyklistů Paříž-Nice. Po vítězství v 18kilometrové zvlněné časovce do St. Etienne se přiblížil na 15 vteřin k vedoucímu Louisi Leonu Sánchezovi z týmu Astana.

Wout Poels zvládl časovku o 11 vteřin rychleji než druhý Marc Soler z Movistaru a o 16 vteřin před třetím Julianem Alaphilippem z Quick-Stepu.

Z tria vrchařů stáje Mitchelton Scott (bývalá Orica) si vedli velmi dobře desátý Estéban Chaves a jedenáctý Simon Yates, kteří ač nepatří papírově mezi nejsilnější časovkáře, ztratili shodně na Poelse jen 33 vteřin. Stejné pozice jako v etapě jim nyní patří i v celkové klasifikaci.

Jejich týmový kolega Roman Kreuziger skončil se ztrátou 1:16 minuty na 33. místě a ze sedmé příčky celkového pořadí se stěhoval na průběžně devatenáctou.

Především Chaves byl z tria Mitcheltonu Scott ze svého vystoupení v časovce nadšen. Projevilo se, že jí v předchozích měsících věnoval zvýšenou pozornost. 

„Dnes jsem v ní poprvé v kariéře dokázal dojet jezdce, startujícího přede mnou,“ liboval si Kolumbijec. „Cítím se opravdu dobře. Myslím, že teprve podruhé v životě se mi časovka takhle povedla. Poprvé to bylo v Burgosu na Vueltě 2015.“

07.března 2018 v 16:44, příspěvek archivován: 07.března 2018 v 21:06

#ParisNice After today’s ITT performances @estecharu moves up to 10th overall & @SimonYatess in 11th place - both at 48” behind race leader Sanchez (AST) https://t.co/YZosA2qrAY

Profilem šlo tentokrát v okolí St. Etienne o velmi zajímavě zvolenou trať, která nebyla určena vyloženým časovkářským specialistům.

„Prvních osm kilometrů vedlo do kopce, pak následoval rychlý, lehce mokrý sjezd. Po něm přišly krátká kilometrová stěna a technický sjezd a závěr byl do mírného táhlého stoupání,“ popisoval Roman Kreuziger.

„Estéban a Simon dnes zajeli výborně,“ ocenil český jezdec lídry svého týmu. „Mně naopak časovka moc nesedla, cítil jsem tah, ale ne v pozici, takže jsem musel jít hodně ze sedla a dost jsem tím ztratil. Ale důležité je, že všichni tři se víceméně držíme v popředí pořadí. Uvidíme v nadcházejících těžkých etapách, jak nám to půjde. Druhá část Paříž - Nice bude velmi otevřená a závod zajímavý. I proto, že se Poels dnes hodně přiblížil k Sánchezovi.“

Jak podotkl Dave McPartland, sportovní ředitel týmu Mitchelton Scott na závodě Paříž - Nice: „Teprve teď vjíždíme do teritoria, kde se cítíme nejlépe, s kopcovitějšími etapami. Jsme v dobré pozici.“

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour)

 4. etapa (časovka na 18,4 km): 1. Poels (Niz./Sky) 25:33, 2. Soler (Šp./Movistar) -11, 3. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) -16, 4. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -20, 5. I. Izagirre, 6. G. Izagirre (oba Šp./Bahrajn-Merida) oba -27, ...33. Kreuziger (ČR/Mitchelton-Scott) -1:16.

Průběžné pořadí: 1. L. Sánchez (Šp./Astana) 13:47:57, 2. Poels -15, 3. Alaphilippe, 4. Soler oba -26, 5. G. Izagirre -34, 6. Grossschartner -35, ...19. Kreuziger -1:29.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa