Radomír Šimůnek

Radomír Šimůnek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Na trati, kde nedávno pětkrát upadl, touží Šimůnek po medaili

  • 4
Je v pozici českého jezdce číslo dvě za jasným lídrem Zdeňkem Štybarem. Přesto na cyklokrosovém mistrovství světa v Táboře touží po medaili. Radomír Šimůnek ze středočeské Kamenice se dnes postaví na start s velkými ambicemi. "Za čtvrté místo už si člověk nic nekoupí," říká syn trojnásobného mistra světa.

K medaili musíte přidat, protože letos jste ještě tak vysoko v mezinárodní konkurenci nebyl.
Oproti vyloženě špatné loňské sezoně se to zlepšilo, někde okolo desítky se pořád motám. Ale chybí tomu nějaký mimořádný výsledek, prostě bedna. A já doufám, že se mi ještě letos zajet podaří. Tak proč ne v Táboře?

Při mistrovství republiky jste na stejné trati skončil až pátý.
To jsem ale taky pětkrát lehnul. Teď bude terén stejný, led a sníh. Pádů už se musím vyvarovat. Cítím se dobře, nohy jsou v pohodě, je v nich síla.

Takže se do toho pustíte od startu s odvahou a risknete držet tempo s nejlepšími?
Pojedu ze druhé řady, potřebuju dobře odstartovat, to je základ. Starty bývaly mou předností, jenže v poslední době mi moc nejdou, trápím se. Musím se na ten začátek soustředit.

Váš strýc Miloš Fišera, dvojnásobný mistr světa, mi říkal, že už vás při šampionátech několikrát viděl na medaili. Ale že jste závod takticky nezvládl.
Věřím, že jsem na tom v tomhle směru líp.Mistrovství světa je specifický závod, člověk se nesmí nechat vybláznit, což se mi v minulosti stávalo.

Pomůže v závodě Čech Čechovi?
Je to jiné než Světový pohár, kde musíme poslouchat klub, který nás platí. Pokud třeba Štybar odjede, určitě nebudu tahat soupeře za ním.

Čekáte totéž i od něj?
Toť otázka.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa