České reprezentantky Pavla Havlíková (vpravo) a Karla Štěpánová na...

České reprezentantky Pavla Havlíková (vpravo) a Karla Štěpánová na cyklokrosovém ME v Táboře. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Český spurt v Táboře ovládla Havlíková. Mistryní Evropy je Cantová

  • 1
Při absenci Kateřiny Nash patřila k největším českým želízkům. Cyklokrosařka Pavla Havlíková na evropském šampionátu v Táboře dojela nakonec na desátém místě, když porazila ve spurtu krajanku Karlu Štěpánovou. Třetí titul mistryně Evropy slaví vládkyně posledních let Sanne Cantová z Belgie.

Pouze 28 cyklokrosařek odstartovalo do závodu žen mistrovství Evropy v Táboře. Na startu nechyběla v duhovém dresu mistryně světa Belgičanka Sanne Cantová. Česko nejvíce věřilo ve zkušenou Pavlu Havlíkovou, překvapit mohla Karla Štěpánová.

Havlíková, je před třemi lety dojela v Německu na ME druhá právě za Cantovou, se po většinu závodu pohybovala na sedmém místě. Na čelo 34leté cyklistika nestačila a postupně se začala propadat. Naopak Karla Štěpánové, které nevyšel příliš start, se postupně prokousávala pořadím.

„Bylo to těžké, ale tady diváci vždycky člověka donutí k tomu nejlepšímu. Neslyšíte tady svůj dech, nevnímáte bolest v nohách. Neustále jsem to zkoušela a když jsem věděla, kde se pohybuju, tak jsem si přála být do desítky,“ vyprávěla Štěpánová po závodě. 

V cílové rovince po pěti kolech obě česky spurtovaly o desáté místo. To nakonec uhájila právě Havlíková před Štěpánovou.

„Dneska se to úplně nešlo. Chyběly mi nohy i štěstí. Určitě nejsem zklamaná,“ vyprávěla v cíli Havlíková. „Ten finiš byl spíše pro lidi,“ doplnila.

Celému závodu vládlo trio Sanne Cantová, Lucinda Brandová z Nizozemska a Italka Alice Marie Arzuffiová.

V italských barvách se o tempo závodu starala právě Arzuffiová, které poté scházely síly do závěru. V cílové rovině o vítězství spurtovaly Brandová s Cantovou. 

Mistryně světa přijížděla na asfalt na druhém místě v těsném závěsu za Nizozemkou a výhodou pozici dokázala využít. Potřetíse 27letá Belgičanka stala mistryní Evropy.

„Každé kolo odpadávaly závodnice. Byl to velmi těžký závod. V závěru jsem měla více sil a Lucindu předjela,“ popsala Cantová. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa