Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Profimedia.cz

Kreuziger: Věřím, že se ukáže pravda a vyhraje zdravý rozum

  • 45
Vueltu, na které měl a chtěl startovat, nesleduje, neměl čas. Cyklistika šla totiž celý tento týden stranou. Roman Kreuziger se místo toho připravoval na slyšení před Rozhodčí komisí Českého olympijského výboru, která má rozhodnout v případu podezřelých výkyvů v jeho biologickém pasu a od které chce slyšet osvobozující verdikt.

 "Pořád věřím, že jsem nic neudělal, nedopoval a že tahle kauza dobře dopadne," řekl 28letý závodník stáje Tinkoff-Saxo.

Co bylo důvodem dlouhých hodin za jednacím stolem?
Senát byl hodně striktní a měl řadu otázek, pak následovaly výslechy expertů a ty se taky protáhly. Ale pevně věřím, že to senátu pomohlo, aby si ujasnil, kvůli čemu tady jsme.

Na čem se zakládala vaše obhajoba?
Experti se snažili obhájit to, co už dávno napsali. Senát Českého olympijského výboru měl všechny podklady a mohl je studovat, teď dostane další čas, protože spis je opravdu velký. A aby se člověk dopídil zdárného konce, potřebuje mít klid a čas.

S jakými pocity z jednání odcházíte?
Jsem unavený, protože jednání bylo dlouhé a náročné, a těším se domů za rodinou. Tam si utřídím myšlenky, vyčistím hlavu a pak uvidím, jak si naplánovat další dny.

Jaké to pro vás je, když můžete jen trénovat a čekat?
Snažím se držet tělo v nějakém standardu, aby, když to dobře dopadne, bylo schopné naskočit co nejdřív do závodního rytmu.

Pomáhá vám v tomto období rodina?
Hodně mě drží. Malá Viktorka je výborná, pomáhá mi to a je to velké odreagování, když člověk lítá experty, právníky a komisemi. Není to nic jednoduchého. Jsem strašně rád, že máme malou zrovna teď, protože to období už je opravdu dlouhé. Už aby skončilo.

Jenže ono to asi tak honem nepřijde, může následovat odvolání cyklistické unie UCI. Jste připraven na pokračování soudů?
Já budu hlavně doufat v to, že dostaneme pozitivní zprávy z ČOV a následně se uvidí. Věřím, že se ukáže pravda a vyhraje zdravý rozum.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa