Junior Kulhavý píchnul, přesto má zlato

Lugano - Jaroslav Kulhavý pokračuje ve své zlaté sérii. Juniorský mistr Evropy cross country horských kol se stal v pátek ve stejné kategorii mistrem světa. Český cyklista odjel v Luganu téměř čtyřicetikilometrovou trať suverénním způsobem a do cíle přijel s více než dvouminutovým náskokem na své pronásledovatele.

Od začátku se chopil vedení a po prvním ze šesti okruhů, z nichž každý měřil o něco víc než šest kilometrů, už soupeři na něj ztráceli půl minuty. Kulhavého nezastavila ani technická, mimořádně náročná a kamenitá trať, ani defekt v polovině posledního okruhu, kdy píchl duši. Okamžitě slezl z kola, vytáhl náhradní duši a sám si závadu opravil.

Soupeřům sice nabídl půlminutu k dobru, ale v té chvíli měl takový náskok, že i poté dojel do cíle naprosto osamocen. Stříbrný Švýcar Nino Schurter dorazil s odstupem 147 sekund a třetí Ukrajinec Olexandr Jakimenko nabral dokonce téměř pět minut.

Kulhavý na trati odvedl to, co od něj jeho trenér Jan Slavíček očekával. "Je to závodník, který sám diktuje tempo," prohlásil kouč na adresu cyklisty, o němž tvrdí také to, že je největším talentem českých horských kol za posledních dvanáct let.

"Už teď je určitě v Čechách nejlepší i mezi muži," rozplýval se trenér. Příští rok by měl suverén juniorských závodů vkročit mezi dospělé a účast na olympiádě v Aténách je prý víc realitou

Výsledky: Junioři - cross country (36,9 km): 1. Kulhavý (ČR) 1:51:51 hod., 2. Schurter (Švýc.) -2:27, 3. Jakimenko (Ukr.) -4:53, ...10. Novák -9:19, 12. Škarnitzl -10:09, ...Friedl (všichni ČR) nedokončil.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa