Josef Černý v cíli 16. etapy Vuelty.

Josef Černý v cíli 16. etapy Vuelty. | foto: Tomáš Macek, MAFRA

Černého úspěch na Kolem Slovenska, raduje se z celkového vítězství

  • 6
V letošním roce se mu tolik nedařilo. Opakovaně byl nemocný, říkal, že mu tělo vypíná. Teď se ale zdá, že se Josef Černý dostává do formy. Na cyklistickém závodě Kolem Slovenska po druhém a čtvrtém místě v etapách oslavil vítězství v celkové klasifikaci.

Černý si připsal druhé vítězství v etapovém podniku v kariéře. Poprvé se radoval před pěti lety na tuzemské Czech Cycling Tour.

Do průběžného vedení se dostal ve čtvrteční druhé etapě a těsný náskok i za pomoci Zdeňka Štybara a dalších členů týmu Quick Step-Alpha Vinyl ve zbytku závodu uhájil.

V průběhu sobotní 4. etapy si dojel pro bonifikační sekundy ve sprintu a celkové pořadí vyhrál o šest sekund před stájovým kolegou Maurim Vansevenantem z Belgie.

„Mám radost, že jsem vyhrál náš poslední letošní etapový závod, navíc na závěr sezony, jež pro mě byla nahoru-dolů. Přijel jsem sem rovnou ze závodů v Kanadě a nevěděl jsem, jak na tom budu, ale měl jsem dobré nohy a překvapil jsem sám sebe, jak jsem to zvládl přes kopce. Máme silný tým, drželi jsme žlutý trikot od první do poslední etapy a celý týden jsme měli velkou motivaci,“ řekl bývalý mistr republiky Černý.

Jeho výkon na Slovensku ocenil i sportovní ředitel týmu Tom Steels. „Josef statečně bojoval, zvlášť v královské etapě, kde ten závod vyhrál. Je hezké, že se kluk, který vždy pracuje pro tým, dostane do téhle pozice. Může být šťastný za vítězství a neskutečné odhodlání, které tu ukázal,“ řekl bývalý vynikající belgický cyklista.

Poslední etapu z Levoči do Košic ovládlo nizozemské duo uprchlíků Jasper Haest, Peter Schulting. Peloton spurtoval o třetí místo, devátý v etapě skončil jako nejlepší z Čechů Daniel Babor z Elkovu-Kasper. Jeho kolega Jakub Otruba byl celkově pátý sedm sekund za Černým.

Kolem Slovenska

závěrečná 4. etapa (182 km)

1. Haest 3:59:41, 2. Schulting (oba Niz.) stejný čas, 3. Mörköv (Dán.), 4. Vernon (Brit.), 5. Syrica (Rus.), 6. Fortin (It.), ...9. Babor, 12, T. Bárta, 14. Černý (všichni ČR) všichni -13.

Konečné pořadí: 1. Černý 16:53:12, 2. Vansevenant (Belg.), 3. Bouwman (Noz.) oba -6, 4. De Bod (JAR), 5. Otruba (ČR) oba -7, 6. Ryan (Ir.) -13, ...26. Schlegel (ČR) -3:29.

,