Jiří Polnický  na trati závěrečné etapy Czech Cycling Tour

Jiří Polnický na trati závěrečné etapy Czech Cycling Tour | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Andrle, Raboň a König. Získali následovníka v Polnickém?

  • 0
Od roku 2006 Leopold König oblékal pět let dres hradecké cyklistické stáje, která nyní nese název Whirlpool Author. Poté odešel do druhodivizního týmu NetApp, v jehož barvách se loni sedmým místem na Tour de France dotkl cyklistického nebe a poté přestoupil do týmu Sky, elitní stáje nejvyšší kategorie ProTour.

Zanedlouho osmadvacetiletý borec je tak zatím nejzářivějším příkladem borce, kterého angažmá v hradecké stáji vyneslo mezi cyklistickou elitu. Navázal tím na Reného Andrleho a Františka Raboně, kteří to z hradeckých barev také dotáhli až do týmů kategorie ProTour a kteří si - stejně jako König - zazávodili na největších světových etapových závodech.

Andrle odjel na počátku tisíciletí Tour de France, italské Giro i španělskou Vueltu, Raboňovi, který závodil o několik let později, z tohoto trojlístku chybí jen Tour de France.

Nyní by se v jejich stopách mohl vydat Jiří Polnický. Bývalý cyklokrosař se zkušenostmi z belgického angažmá, který má doma bronzovou medaili z mistrovství světa v roce 2007, kdy byl třetí mezi juniory, opouští hradeckou stáj po čtyřech sezonách.

Jeho další zastávkou v možné cestě mezi silničářskou elitu bude ambiciózní polská stáj ActiveJet. „Je to splnění jednoho z mých cyklistických cílů. Mám obrovskou motivaci se prosadit a neustále se zlepšovat,“ uvedl po podepsání smlouvy Polnický.

Do polské stáje se vydává po sezoně, v níž získal řadu úspěchů. Zcela jednoznačně ovládl seriál Českého poháru, když dva úvodní závody vyhrál. Na mistrovství republiky nestačil jen na Petra Vakoče a Leopolda Königa, kteří jezdí ve stájích nejvyšší kategorie ProTour.

A neztratil se ani na mistrovství světa v americkém Richmondu, kde byl v závodě s hromadným startem dlouho ve vedoucí skupině a nakonec do cíle přes 260 kilometrů dlouhého závodu dorazil se ztrátou, která ho zařadila do první stovky pořadí.

V nové stáji se Polnický potká nejen se svým polským parťákem posledních dvou hradeckých sezon Cieslikem, ale také s českým cyklistou Karlem Hníkem, kterého AktiveJet Team angažoval pro příští sezonu.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa