Fabio Jakobsen (vlevo) a padající Dylan Groenewegen po kolizi v první etapě závodu Kolem Polska. | foto: AP

Groenewegena hlídala policie, po incidentu s Jakobsenem mu vyhrožovali smrtí

  • 5
Zavinil hrozivý pád Fabia Jakobsena a za incident pyká sportovním distancem. Nizozemský cyklista Dylan Groenewegen však čelil i výhrůžkám smrtí. Člen týmu Jumbo-Visma přiznal, že jeho dům hlídala ve dnech po nehodě policie.

„Byly to tak konkrétní a vážné výhrůžky, že jsme pár dnů po tom pádu zavolali policii,“ řekl Groenewegen nizozemskému časopisu Helden.

Na srpnovém závodě Kolem Polska natlačil do bariéry v hromadném spurtu Jacobsena, jenž byl s vážnými zraněními hlavy v ohrožení života.

Sám Groenewegen vyvázl z karambolu se zlomenou klíční kostí, v listopadu pak dostal od Mezinárodní cyklistické unie devítiměsíční trest zákazu startů.

„Dny a týdny hlídala policie naše dveře. Nemohli jsme jen tak opustit dům. Dostávali jsme poštou rukou psané dopisy, v nichž byla dokonce oprátka, na kterou jsme měli pověsit naše dítě,“ popisoval Groenewegen, jenž se za způsobenou nehodu omluvil.

Jakobsen se podrobil několika rekonstrukčním operacím obličeje, a i když se v závěru minulého roku vrátil na kolo, čeká ho ještě dlouhá léčba. Groenewegen nesmí závodit do května.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa