Polka Katarzyna Pawlowská vyhrála díky skvělému finiši závod ve scratchi na

Polka Katarzyna Pawlowská vyhrála díky skvělému finiši závod ve scratchi na světovém šampionátu v Melbourne. | foto: Reuters

Dráhová cyklistka Machačová byla na MS osmá ve scratchi

  • 1
Pět kol před koncem zrychlila a vypadalo to na útok na medaili, jenže necelý okruh před koncem ji soupeřky dohnaly. Na dráhovou cyklistku Jarmilu Machačovou nakonec zbylo na světovém šampionátu v Melbourne hořké osmé místo v závodu ve scratchi. O jednu pozici si tak pohoršila oproti čtvrteční bodovačce.

Machačová se stejně jako v bodovačce snažila jet aktivně, už v jedenáctém kole se pokusila o únik a sólová jízda jí vydržela šest okruhů. Necelých pět kol před cílem opět zaútočila a dlouho to vypadalo, že si jede pro zlato. Nakonec ji peloton necelý okruh před cílem dostihl a česká reprezentantka se neudržela ani na stupních vítězů.

"Je to pro mě velké zklamání, po tom čtvrtečním závodu jsem hodně chtěla medaili," řekla v tiskové zprávě členka pražské Dukly. "Už to vypadalo, že bych sen mohla proměnit ve skutečnost, ale nakonec to bylo nad mé síly," litovala Machačová, která v Austrálii ještě mimo plán jede omnium, tedy dráhový víceboj.

Závod ve sprintu žen přinesl dramatické chvíle. V semifinále totiž vypadla po kontaktu se soupeřkou v první jízdě olympijská vítězka Britka Victoria Pendletonová a vypadalo to, že bude vyřazena, neboť s Annou Mearesovou prohrála i podruhé. Australanka však byla později z druhé jízdy vyloučena.

Štěstí pomohlo Pendletonové nakonec i ve finále, neboť v druhé jízdě sice prohrála, ale Litevka Simona Krupeckaiteová byla diskvalifikována a Britka se mohla radovat ze šestého titulu v kariéře i díky dvojímu rozhodnutí sudích. Bronz nakonec vybojovala Mearesová.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Melbourne

Muži:
Omnium:
1. O'Shea (Austr.) 22 b., 2. Bell (Kan.) 28, 3. Hansen (Dán.) 29.
Ženy: Sprint - finále: 1. Pendletonová (Brit.) - Krupeckaiteová (Lit.) 2:0 (11,603, 11,711), o 3. místo: Mearesová (Austr.) - Šuliková (Ukr.) 2:0 (11,376, 11,343).
Scratch (10 km): 1. Pawlowská (Pol.), 2. Hoskinsová (Austr.), 3. Druytsová (Belg.), ...8. Machačová (ČR).