Momentka z cyklistického závodu cyklu Czech cyclling Tour z Frýdku-Místku.

Momentka z cyklistického závodu cyklu Czech cyclling Tour z Frýdku-Místku. | foto: Alexandr Satinský, Reuters

Špičkoví profesionálové i Japonci. Czech Cycling Tour láká kvalitou

  • 7
Týmovou časovkou odstartovala ve čtvrtek v Uničově Czech Cycling Tour. Prestižní etapový závod, jehož se tradičně účastní řada elitních cyklistů, v pátek zavítá do Frýdku-Místku.

Čtyři týmy, které se letos zúčastnily jak Tour de France, tak Giro d’Italia, další špičkové týmy z Norska, Polska, Rakouska a poprvé i japonský národní tým. Na etapovém závodě Czech Cycling Tour, jehož druhá etapa bude v pátek končit ve Frýdku-Místku, budou k vidění špičkoví profesionální cyklisté.

„V barvách stáje Bora – Hansgrohe jede polský jezdec Maciej Bodnar, vítěz etapy Tour de France z loňského roku, za stáj Wilier Triestina – Selle Italia jede Filippo Pozzato, vítěz etap na všech Grand Tour. Ovšem obhájce loňského prvenství Josef Černý, který má údajně po sezoně namířeno do jednoho z prestižních World Tour týmů, v závodě chybí,“ sdělil ředitel závodu Jaroslav Vašíček. Českou cyklistiku dále reprezentují Michal Schlegel a František Sisr v barvách polské stáje CCC Sprandi Polkowice a v sestavě stáje Israel Cycling Academy Daniel Turek.

Fakta

Czech Cycling Tour

  • 10. srpna Olomouc – Frýdek-Místek (196 km) 
  • 11. srpna Mohelnice – Šternberk (178 km)
  • 12. srpna Olomouc – Dolany (147 km)

Ředitel závodu přiznal, že organizátoři měli letos spoustu práce při přípravě podniku. „I když přípravy tratí začaly již v říjnu minulého roku, tak v polovině května se vše zhroutilo. Trať časovky, ale i itinerář dalších etap jsme museli začít mapovat znovu,“ poznamenal Vašíček. Ve včerejší „letecké“ časovce v Uničově byla na naprosté rovině k vidění rychlost týmů nad 50 kilometrů v hodině. Nejrychlejší byla stáj Bora – Hansgrohe. Druhého nejlepšího času dosáhla polská stáj CCC Sprandi Polkowice, třetí skončila stáj Wilier Triestina– Selle Italia. Český tým Elkov Author Professional Cycling Team je devátý.

V pátek následuje dvousetkilometrová etapa z Olomouce do Frýdku-Místku přes beskydské Pustevny s cílem na Zámeckém náměstí.

„V sobotu je na programu ‚Jesenické peklo‘. Už jen osm horských prémií hovoří za vše – Dlouhé stráně, Červenohorské sedlo, Videlské sedlo, Lyra, Hvězda a třikrát Ecce Hom. To bude opravdová podívaná pro fanoušky cyklistiky. Jednoduše královská etapa,“ prohlásil Vašíček. Na závěr účastníky prověří etapa z Olomouce do Dolan. „Na devíti okruzích v Dolanech se několikrát v minulosti rozhodovalo o konečném pořadí,“ připomněl ředitel závodu.