TRIUMFY. Ke křídlům značícím triumfy Marka Cavendishe přibylo včera třetí. | foto: Profimedia.cz

Cyklistické eso Cavendish si počítá triumfy jako válečný pilot

  • 24
Issoudun (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Na kole Marka Cavendishe přibyla včera večer další samolepka. Britský cyklista má bicykl ve stylu bojového letounu ze druhé světové války a podle tradice válečných pilotů si na něj lepí křídla za každý triumf na Tour de France.

Včera přibyla už třetí stříbrná křídla uprostřed s jedničkou. "Jako si piloti značili sestřelená letadla, já si značím vítězství," řekl 24letý Brit.

Celé jeho kolo je zdobené ve stylu stíhačky. Má stříbrnou barvu, pod sedlem nakreslený terč a u něj nápis Sprint Air Force, pod řidítky ho zdobí svlečená kráska přikrytá pouze britskou vlajkou. A na hlavní rámové trubce je nápis Cavendish a právě křídla za etapové vítězství na Tour. "Inspiroval jsem se ze stíhaček," přiznal Cavendish. Z jakých konkrétně? Sám moc nevěděl.

Kolo Marka Cavendishe na Tour de France 2009

Avšak už dříve to za něj pravil Scott Montgomery, manažer výrobce kol Scott: "Má to být jen symbol rychlosti a riskování pro slávu. Nic konkrétního." Speciální bicykl vymysleli zástupci firmy Scott a britský spurtér už na konci dubna.

"Bavili jsme se s Markem o možnosti udělat něco speciálního pro Tour. A Mark projevil velký zájem udělat si kolo po svém a se svým jménem," řekl marketingový expert výrobce kol Lionel Girardin časopisu Velo News.

Cavendish není sám, kdo má odlišný design kola od kolegů v týmu. Podle bicyklu poznáte i Armstronga nebo mistra světa Ballana. Roman Kreuziger má na kole jen své jméno a českou vlaječku. Podobně jako ostatní jezdci Liquigasu.