Martin Horák

Martin Horák - VÍTĚZ. Martin Horák si jede pro prvenství v šestém ročníku cyklomaratonu Malevil Cup v Lužických horách. | foto: Břetislav Fiala, MF DNES

Cyklisté bloudili, "vtipálek" jim přeznačil trať

Heřmanice - Dokonalým triumfem cyklistů z týmu Rock Machine-Cyklomax skončil šestý ročník cyklomaratonu Malevil Cup MTB v Lužických horách. Jeho závodníci obsadili na stokilometrové trati první čtyři místa. Pro prvenství si dojel Martin Horák. Stříbrnou příčku obsadil se ztrátou 16 sekund Václav Hornych, třetí Radek Dítě zaostal už o téměř tři minuty.

Vedoucí závodníci vyvolali v cíli pozdvižení. Přijeli totiž jinudy, než měli. Měli ovšem před zbytkem pole tak velký náskok, že pořadatelé výsledky bez průtahů uznali.

„Nějaký vtipálek celou trať přeznačil, a tak jsme z lesa vyjeli k cíli po staré cestě,“ řekl vítězný Martin Horák. Brzy po startu se na čele utrhla čtyřčlenná skupinka. Kromě závodníků, kteří si nakonec dojeli pro medaile, v ní byl i Ondřej Fojtík z týmu Merida. Právě on se snažil udávat tempo, jenže po defektu nakonec dojel pátý.

„Roznýtoval se mi řetěz, to mě hodně zdrželo,“ řekl Fojtík v cíli na ranči Malevil v Heřmanicích. „Někde jsem vytrousil nýtovač a nakonec mi ho musel půjčil kamarád, takže jsem aspoň mohl dokončit závod.“ Fojtík nakonec dojel pátý se ztrátou 12 a půl minuty na vítěze.

Důležitým bodem závodu byla vrchařská prémie na Hvozdu v polovině trati. V následném sjezdu se odpoutal Horák a jel si pro vítězství.

„Asi třicet kilometrů před cílem někdo přehodil značení, a tak jsem se musel vracet. Pak jsem potkal Hernycha, ale v krátkých kopcích před cílem jsem ho zase setřásl,“ popsal Martin Horák.

Kromě potíží se značením si závodníci Malevil Cup pochvalovali.

„Je to moc pěkný závod v krásném prostředí. Škoda, že nebylo trochu tepleji,“ řekl pátý v cíli Ondřej Fojtík, který závodil v Lužických horách vůbec poprvé.

Mezi ženami byla suverénně nejrychlejší Barbora Radová, která porazila druhou Lucii Čuříkovou o devět minut. Závod na 62 km vyhrál Jan Šubrt.

Cyklomaratonu Malevil Cup, který byl třetím dílem seriálu Kolo pro život, se zúčastnilo přes 1300 cyklistů.

Výsledky - 102 km, muži: 1. Horák 4:02:17 hod., 2. Hornych -16, 3. Dítě -2:44, 4. Novotný (všichni Rock Machine-Cyklomax) -8:33, 5. Fojtík (Merida Biking Team) -12:35, 6. Němec (CK Vokolek - Import - MTB) -17:25, 7. Špolc (Fuji Bikeranch MTB Team) -17:53,5, 8. Elsnic (Česká spořitelna MTB) -19:04,9.
Ženy: 1. Radová 5:00:20, 2. Čuříková (obě Profil KTM) -9:07, 3. Dymlová (Giant) -9:19.

62 km, muži: 1. Šubrt (Bike and surf) 2:32:58,3, 2. Žilák (Rock Machine - Cyklomax) -5:18,0, 3. Ziemann (Něm.) -7:38,0.