Cyklista Andrle na mistrovství světa nesmí

Praha - René Andrle na nadcházejícím mistrovství světa v silniční cyklistice nepředstaví. Start mu zakázala Mezinárodní unie UCI. Důvodem je skutečnost, že Andrleho jméno loni figurovalo na seznamu podezřelých jezdců v dopingové aféře Eufemiana Fuentese, kontroverzního lékaře bývalého Andrleho týmu Liberty Seguros.

Informovala o tom Česká televize, ČTK to potvrdil Vladimír Vávra, místopředseda Českého svazu cyklistiky a předseda silniční komise.

Domácí svaz obdržel od UCI vyrozumění, že Andrle na MS nemůže startovat. Vávra přiznal, že byl rozhodnutím zaskočen, protože Andrle nebyl niky pozitivně testován.

"Od té doby jej španělská policie jen jednou kontaktovala, aby přijel na výslech, který pak ale byl zrušen. Jezdec se tak nemá jak bránit," uvedl Vávra. Česká strana proto podala odvolání. "Je ale otázkou, jak to dopadne," uvedl Vávra.

Andrle ze stejného důvodu přišel o start už na minulém mistrovství světa. "Nikdy jsme neměl pozitivní test. Že jsem byl někde jmenovanej, to mi přijde málo," řekl Andrle České televizi.

Andrle měl na MS startovat v časovce, místo něj pojede závod proti chronometru vedle jedničky Františka Raboně náhradník Stanislav Kozubek, letošní český mistr.