Jan Jobánek jako vítěz Bikemaratonu Drásal

Jan Jobánek jako vítěz Bikemaratonu Drásal | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Deset vítězství vládce Drásala. Na dvě biker Jobánek zapomněl

  • 0
„Desáté? Ne, osmé!“ divil se Jan Jobánek, když přijímal gratulaci ke svému jubilejnímu triumfu na Bikemaratonu Drásal. V sobotu v Holešově ovládl poosmé vytrvaleckou verzi Obr, ještě předtím ale dvakrát vyhrál klasiku.

„Tak trochu jsem zapomněl, je to dávno,“ culí se král ikonického závodu horských kol napříč Hostýnskými vrchy, který se letos jel už potřicáté. Biker, jemuž bude za rok čtyřicet, je jeho nedostižným rekordmanem.

„Budu se opakovat, ale říkám to vždycky. Mám rád závod, Hostýnky, pořadatele, lidi kolem, rád se sem vracím,“ vyznává se Jobánek z náklonnosti k podniku, který nese jméno legendárního hanáckého obra Josefa Drásala žijícího v 19. století v Holešově.

Poprvé tam Jobánek slavil na klasické trati v roce 2010, když ve finiši porazil vítěze dvou etap na Giro d'Italia Jana Hrušku.

Bikemaraton Drásal s tradičním vítězem: nejdelší trasu zase ovládl Jan Jobánek.

„Teď si už první vítězství dobře vybavuji, protože rok předtím jsem si jel pro první místo a v posledním sjezdu mě postihl neopravitelný defekt. Měl jsem smůlu, za rok se ale otočila ve štěstí,“ vypráví Jobánek, který standardní verzi Drásala, tehdy dlouhou 115 kilometrů, opanoval ještě jednou (2012).

Jakmile v roce 2014 pořadatelé zavedli Obra, přesedlal na delší trasu, kterou si zcela podmanil. Z deseti dosavadních ročníků nevyhrál jen dvakrát. Jednou chyběl po zranění, podruhé dojel třetí.

„Vzdálenost mi sedí,“ zmínil trať dlouhou 177 kilometrů. „Pro některé lidi je hodně i 115 kilometrů, ale oblíbil jsem si jednou za rok se postavit na start tak náročného závodu.“ Jobánek zvítězil i v obou speciálech Obra. Při jubileu čtvrtstoletí Drásala si organizátoři vymysleli trasu o délce 208 kilometrů s převýšením 5 625 metrů, letos ji při třicítce zaokrouhlili na 200 kilometrů. V sedle strávil 9 hodin, 26 minut a 33 vteřin.

„Dají se jezdit i delší, ale to už nejsou bikemaratony, ale dobrodružství,“ usmál se Jobánek, jehož každé další vítězství bolí čím dál tím více. „Láká mě deset vítězství na Obrovi, ale jestli přijedu za rok, se teprve uvidí.“