Astana na Tour de France - ilustrační foto

Astana na Tour de France - ilustrační foto | foto: AP

Dopingový problém pro Astanu: mladík Okišev užíval steroidy

  • 32
Kazašský cyklista Viktor Okišev měl po květnovém asijském šampionátu pozitivní dopingový test. Vzorek dvacetiletého cyklisty, jenž závodí za třetidivizní stáj Astana Continental, obsahoval anabolické androgenní steroidy.

Okišev tam vyhrál časovku v kategorii jezdců do 23 let. S týmem Astana se tak pojí další dopingový případ.

„Jezdec má právo vyžádat si analýzu kontrolního vzorku B. V souladu s antidopingovými pravidly UCI byl dočasně suspendován, a to do vyřešení celého případu,“ oznámila Mezinárodní cyklistická unie (UCI).

Pro samotný tým Astana Continental jde o druhý případ v krátké době. Ilja Daviděnok byl v srpnu pozitivně testován na stejnou substanci. Tým elitní World Tour Astana Pro Team sice funguje samostatně, ale na stáj Astana Continental je napojený: většina reklamních partnerů sponzoruje oba týmy a sportovní ředitel Dimitrij Sedun je týmovým manažerem třetidivizní stáje.

Tým z elitní World Tour však nejenže leží ve stínu těchto dopingových případů, ale měl rovněž v sezoně velký problém - na EPO byli pozitivně testováni Maxim Iglinskij a jeho bratr Valentin.

Působnost známé kazašské stáje provází potíže s užíváním nedovolených prostředků dlouhodobě. V polovině října kvůli tomu UCI oficiálně požádala licenční komisi, aby kvůli pozitivním dopingovým testům přehodnotila příslušnost kazašského týmu k elitní skupině World Tour.

Slyšení proběhlo 6. listopadu, ale jeho výsledek bude oznámen až před oficiálním oznamováním složení World Tour pro rok 2015.

V letech 2011 a 2012 byl jezdcem Astany český profesionál Roman Kreuziger, jenž v současnosti rovněž čelí podezření z dopingu.

,