Kreuziger spadl, Vakoče vyřadil defekt. Amstel Gold Race vyhrál Gilbert

  16:59
Nebyl to pro české cyklisty šťastný start ardenského týdne kopcovitých klasik. Romana Kreuzigera ze souboje o vítězství vyřadil nepříjemný pád, Petra Vakoče zase defekt. Nejslavnější nizozemskou klasiku Amstel Gold Race tak počtvrté v kariéře vyhrál Philippe Gilbert před Michalem Kwiatkowskim.

Philippe Gilbert vítězoslavně přijíždí do cíle Amstel Gold Race, za ním je zklamaný Michal Kwiatkowski. | foto: Profimedia.cz

Čtyřicet kilometrů před cílem přišel na Kruisbergu – jednom z nejikoničtějších kopců na trase závodu Amstel Gold Race – útok Tiesje Benoota, za kterého se pověsila šestice Philippe Gilbert, Michael Albasini, Nathan Haas, Jose Joaquin Rojas a Ion Izaguirre.

Benoot pak ale musel řešit problémy s defektem a do vedoucí skupiny si doskočil vítěz prvního monumentu sezony Michal Kwiatkowski.

Spolu pak tahle sedmička přijela až pod poslední stoupání dne – kopec Bemelerberg.

Na něm se začaly dít věci. Třikrát se ze sedla zvedl Kwiatkowski, za ním ale jako klíště zůstával přilepený Gilbert i zbytek skupiny.

16.dubna 2017 v 16:51, příspěvek archivován: 16.dubna 2017 v 17:33

#AGR Gilbert y Kwiatkowski, ataque tras ataque, abren unos metros en el final del Bemelerberg. Izagirre responde. @jjrojillas aguanta. -5 km https://t.co/Imm3GhV7fU

V úplném závěru stoupání zase dvakrát zaútočil Gilbert a právě druhým útokem se spolu s polským vítězem prvního monumentu sezony oddělil od zbytku vedoucí skupiny.

Rázem mělo duo velkých favoritů stometrový náskok, který postupně zvýšilo až na dvacet vteřin.

Při příjezdu na cílovou rovinku si pak Belgičan dotáhl tretry a začalo taktizování.

Gilbert se otáčel, jak velký náskok mají spolu s Kwiatkowskim na druhou skupinu. Ta ale byla daleko. Polák pak podobně jako ve finiši San Rema, kde vyzrál na Sagana, zůstával na druhém místě.

Až tři sta metrů před cílem rozjel neuvěřitelně rychlý spurt. O pár metrů odskočil i od Gilberta a zdálo se, že si po roční přestávce jede pro druhé vítězství na Amstelu v kariéře.

16.dubna 2017 v 17:01, příspěvek archivován: 16.dubna 2017 v 17:32

Gilbert wins Amstel Gold Race https://t.co/hRn0b0VyEe https://t.co/KeaTpDfOwZ

Čtyřiatřicetiletý cyklista stáje Quick-Step byl ale proti. Nevzdal to, zahákl se zpět za Kwiatkowskiho a v posledních metrech ho předstihl. Amstel vyhrál už počtvrté v kariéře. Pětkrát vyhrál nizozemskou klasiku pouze Jan Raas.

„Těžké finále. Útočili jsme už na Kruisbergu, což bylo daleko do cíle. Všichni v úniku pak spolupracovali, zasloužili si výhru, ale jsem rád, že se to povedlo mně. Měl jsem i štěstí, že se mnou jel Kwiatkowski, protože vždycky spolupracuje. V závěru mě sice trochu překvapil, ale já jsem nepanikařil. Bylo to perfektní,“ usmál se vítěz v cíli.

Na třetím místě do cíle dospurtoval Michael Albasini. Češi do souboje o vítězství tentokrát nezasáhli.

Roman Kreuziger dál prožívá trudnou sezonu. Už dříve spadl na Strade Bianche, na Tirrenu-Adriatiku ho zase vyřadila viróza, na Baskicku se musel obětovat pro lídra Simona Yatese a ani Amstel mu tentokrát nebyl nakloněn.

Třicet kilometrů před cílem totiž přišel pád dvou vítězů závodu z let 2013 a 2016 a dvou velkých kamarádů – Kreuzigera s Enrikem Gasparottem. Oba dlouho leželi u kraje silnice, český cyklista si promasírovával rameno i klíční kost.

„Gaspa přede mnou spadl a já ho bohužel přeletěl a spadl jsem taky. Spoustu lidí to možná vyděsilo, protože to vypadalo, že jsem si zlomil klíční kost, když jsem si držel loket blízko těla. Ale to nebylo tím. Držel jsem si spíš žebra, protože jsem spadl na hrudník a nemohl se nadechnout tím, jak jsem si vyrazil dech,“ vysvětloval český cyklista.

Do cíle nakonec dorazil na 102. místě jako předposlední. V pondělí ráno ho pak čeká rentgen, který definitivně potvrdí, nakolik jsou zranění vážná.

„Víc mě děsí to, že mě hodně bolí jeden prst. Snad nebude zlomený, protože by to byla vzhledem ke kondici a dalším závodům velká škoda. Snad výsledek zítřejší kontroly bude dobrý, prst splaskne a já ve středu a v neděli budu moct zase závodit,“ přeje si Kreuziger.

Petra Vakoče v dresu Quick-Stepu zase v klíčovém okamžiku vyřadil ze závodu defekt. I on se ale radoval z vítězství svého týmového kolegy. „Zklamání z defektu v opravdu špatném okamžiku se obrátilo v čirou radost, když Philippe Gilbert proťal cílovou čáru na prvním místě,“ psal český cyklista na svůj Twitter bezprostředně po závodě, ve kterém nakonec dojel devětapadesátý.

Zdeněk Štybar ani František Sisr do cíle nedojeli.

Závodit se začalo na Kruisbergu

V 10:20 vyrazila dvoustovka cyklistů z náměstí Markt v srdci Maastrichtu vstříc 261 kilometrům až do Valkenburgu. Na trase je čekalo 35 krátkých stoupání a víc než čtyři tisíce nastoupaných metrů.

Úvodních sto kilometrů bylo klidnějších, těžká stoupání byla naskládána na těch posledních 150 kilometrech trati.

Byl mezi nimi i slavný Cauberg. Místo, kde se Amstel od roku 2003 často lámal a rozhodoval. Letos to ale tak být nemělo.

Naposled na něj cyklisté vyjeli 18 kilometrů před cílem. „Mohl by z toho být otevřenější závod,“ přál si organizátor závodu Leo Van Vliet.

16.dubna 2017 v 10:36, příspěvek archivován: 16.dubna 2017 v 17:31

#AGR: Before the race we had time to catch up with some of our family, friends and fans. https://t.co/7LXbeeeIKF

Na startu se neobjevil jeden z lídrů týmu UAE Ben Swift, který si ráno nepříjemně zkroutil kotník, ten mu otekl a Brit tak nemohl pořádně šlápnout do pedálů.

Hned po výjezdu z Maastrichtu se vepředu vytvořila dvanáctičlenná skupina uprchlíků, ve které byli i Lars Boom, Stijn Vandenbergh nebo Mads Wurtz Schmidt. Vypracovala si až osmiminutový náskok, který postupně stahovaly týmy Lotto Soudal a Sunweb, než šichtu v čele pelotonu přebral tým BMC.

V polovině závodu přišly i první pády, na zemi se ocitli vítěz Flander Philippe Gilbert, belgická naděje Tiesj Benoot nebo Michael Valgren. Všichni se ale vrátili zpět do pelotonu a dva z nich pak hráli i hlavní roli závěrečných dramat.

Padesát kilometrů před cílem už byla většina uprchlíků dojeta, vepředu zůstával už jen Fabien Grellier a na čele balíku se čím dál častěji objevovali Roman Kreuziger s Petrem Vakočem. Ten ale záhy musel řešit defekt ve chvíli, kdy peloton čím dál více zrychloval. Pro českého mladíka bylo po závodě.

Na Kruisbergu přišel útok Benoota, za ním vyrazili Gilbert, Sergio Henao, Nathan Haas, Bert van Lindeman, Michael Albasini, Jose Joaquin Rojas a Ion Izagirre.

Další útoky už hlídal Kreuziger, který jel ve druhé skupině spolu s Gregem van Avermaetem, který v důležitém momentu na Kruisbergu zaspal.

Třicet kilometrů před cílem ale přišel nepříjemný moment dvou bývalých vítězů závodu, kamarádů a kdysi týmových kolegů – Romana Kreuzigera a Enrika Gasparotta, kteří nepříjemně upadli, a dlouho trvalo, než se oba zvedli ze země.

Český cyklista si pak neustále prohmatával rameno a klíční kost.

Do čelní skupiny si pak doskočil Kwiatkowski, kvůli defektu se naopak k Avermaetovi, Fabiu Fellinemu a Timu Wellensovi propadl Tiesj Benoot. Druhou skupinu si ještě dojeli Bob Jungels, Warren Barguil a Rui Costa, přesto už se k první sedmičce nepřiblížili.

16.dubna 2017 v 16:44, příspěvek archivován: 16.dubna 2017 v 17:34

#AGR 10 km y 40" para @jjrojillas. Mucho nivel en el grupo que se va a jugar la victoria. Última subida a Bemelen y meta. #VamosRojillas https://t.co/DC0wn1x2Xs

Před posledním výjezdem na Cauberg měla vedoucí Gilbertova skupina půlminutu k dobru před tou druhou s Valverdem a van Avermaetem a náskok dál navyšovala. Hlavní balík vedený týmem Sunweb ztrácel minutu.

Ani na kopci, kde se v posledních letech častokrát rozhodovalo, nepřišel rozhodující útok dne.

Ten si Gilbert s Kwiatkowskim nechali až na Bemelerberg.

Spolu pak svedli i souboj o vítězství, ve kterém měl Gilbert více sil.

Cyklistický jednodenní závod Amstel Gold Race

World Tour

261 km: 1. Gilbert (Belg./Quick-Step) 6:33:55, 2. Kwiatkowski (Pol./Sky) stejný čas, 3. Albasini (Švýc./Orica), 4. Haas (Austr./Dimension Data), 5. Rojas (Šp./Movistar), 6. Henao (Kol./Sky) všichni -10. ...66. Vakoč (ČR/Quick-Step) -7:30, 126. Kreuziger (ČR/Orica) -12:11, Štybar (ČR/Quick-Step) a Sisr (ČR/CCC) nedokončili.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Curleři Paulovi porazili Turecko a udrželi se mezi světovou elitou

26. dubna 2024  14:11

Zuzana a Tomáš Paulovi se na mistrovství světa v curlingu smíšených dvojic v Östersundu udrželi...

Bahrain Victorious je šestým elitním týmem na cyklistické Czech Tour

26. dubna 2024  14:11

Bahrain Victorious je šestým elitním účastníkem nejvýznamnějšího tuzemského etapového závodu Czech...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...