Šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář napjatě sleduje situaci na střelnici...

Šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář napjatě sleduje situaci na střelnici v Pokljuce | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Kouč biatlonistů: Parádní bude, když v Oslu prodloužíme bilanci z poháru

  • 70
Z her v Soči 2014 vezli pět medailí. Loni z mistrovství světa v Kontiolahati čtyři, mezi nimi tentokrát i zlatou. Naváží biatlonisté na úspěšnou éru také nyní na mistrovství světa v Oslu?

Šéftrenér Ondřej Rybář oznámil v pondělí jména deseti reprezentantů pro mistrovství světa.

Pět mužů: Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Jaroslav Soukup, Adam Václavík.

A pět žen: Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová.

Překvapení v nominaci? Pro mnohé jím může být nezařazení Tomáše Krupčíka, jenž s A-týmem absolvoval celou sérii Světového poháru a posléze přípravu na Pokljuce. Místo něj je pátým v týmu 22letý Adam Václavík.

„Výsledek, který by mě od Tomáše přesvědčil, při Světových pohárech v Americe úplně nepřišel,“ vysvětluje Rybář. „Naopak Jarda Soukup se chytl při IBU Cupu v Osrblie a potom na mistrovství Evropy, což vygradovalo jeho stříbrnou medailí, kterou neberu na lehkou váhu, protože i na Evropě byli dobří závodníci. Rázem se tak stal čtvrtým do týmu. A Adam není běžecky daleko za Jardou. V Ťumeni měl ve stíhačce problém s dioptrem, ten ovlivnil jeho střelbu. Je perspektivní, sbírá zkušenosti. Když jsem si procházel analýzy ze závodů, které předtím absolvoval ve Světovém poháru i s Tomášem Krupčíkem, tak hůř než Tomáš nejezdí - a střílí rychle.“

Adam Václavík (s číslem 55) na trati stíhačky v Anterselvě, za ním je s číslem...

Adam Václavík (s číslem 55) zažije premiéru na mistrovství světa dospělých.

Český šéftrenér věří, že příležitost, kterou nyní dává Václavíkovi, by se jednou mohla vyplatit podobně, jako se už stalo s Michalem Krčmářem.

V pětičlenné sestavě žen posléze dostala příležitost mladší Jessica Jislová před Barborou Tomešovou.

„Bára běhala v Ťumeni pořád okolo 10. místa. Někomu by možná do nominace vycházela spíše ona. Ale Jessica tam dobře zajela štafetu, ve které jen jednou dobíjela, a hodně dala o sobě vědět šestým místem v hromadném závodě. Střílí pomaleji než Bára, ale na druhou stranu je střelecky stabilnější.“

Rybář nezastírá, že pátá žena bude v Oslu patrně pro všechny závody jen náhradnicí, pokud základní kvarteto biatlonistek zůstane v pořádku.

„Ovšem kdyby nastal problém a Jessica by nastoupila ve štafetě, tak věřím, že ji střelecky podrží. Proto dostala důvěru.“

Jessica Jislová na trati sprintu Světového poháru v italské Anterselvě.

Zazávodí si Jessica Jislová i v Oslu?

Zdravotní komplikace na straně mužů naopak patrně ovlivní hned úvodní smíšenou štafetu, ve které Češi loni v sestavě Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec slavili titul. Tehdejší finišman Ondřej Moravec nejspíš ve čtvrtek na jejím startu nebude, dvoutýdenní tréninkový výpadek si vyžádal daň.

„Po onemocnění v Americe a střevní chřipce na Pokljuce začínal v přípravě skoro od nuly. Nemůže být ve stoprocentní formě. Budu rád, když potom stane na startu dalších závodů,“ říká Rybář.

Střevní chřipka skolila v úvodu soustředění i slovinského mistra světa Faka, který se na Pokljuce rovněž připravoval. „A pak se to rozjelo. Tomu neutečete, ačkoliv jsme reagovali dezinfekcí a byli co nejopatrnější,“ tvrdí Rybář. „Ondra to odnesl nejvíc, i některé holky prozvracely noc, jiní měli jen lehce zvýšenou teplotu. Byl to pro nás trochu škrt přes rozpočet, ale ve finále byla i tak příprava hodně kvalitní.“

U Veroniky Vítkové si pochvaloval opět nalezenou střeleckou stabilitu.

A vítězná forma Gabriely Soukalové?

„Uvidíme. Určitě se Gábina neflákala. Ta příprava nebyla lehká.“

Zaskočit místo Moravce jsou do smíšené štafety připraveni Michal Krčmář i Jaroslav Soukup. „Michal se v přípravě jevil dobře a Jarda už v minulosti mix podržel.“ Soukup se podílel na světovém bronzu v Novém Městě 2013 a olympijském stříbru v Soči 2014.

Michal Krčmář v divokém sjezdu v závodu smíšených dvojic v Canmore.
Český biatlonista Jaroslav Soukup v závodě štafet v Anterselvě.

Michal Krčmář (vlevo) nebo Jaroslav Soukup mohou nahradit Ondřeje Moravce v sestavě smíšené štafety.

Loňský počet čtyř medailí na mistrovství světa ve Finsku byl podle šéftrenéra vysoce nad plán. V prognózách byl Rybář vždy opatrný – což platí i nyní.

„Kdybychom v Oslu dosáhli na nějaký ten kov a prodloužili bychom bilanci ze Světového poháru, kde jsme v každém kole stáli na stupních vítězů, bude to parádní. Kvůli potížím Ondry Moravce se nám počet kandidátů medailí trochu tenčí, vždyť loni se Ondra podílel na třech. Ale stále máme v týmu dost lidí, o které se můžeme opřít.“


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)