Markéta Davidová se svým týmem oslavuje stříbrnou medaili ze sprintu na mistrovství světa v letním biatlonu. | foto: ČTK

Děvucho, podívej, lidi jsou zpátky na biatlonu! Jak z letní verze udělat hit

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Říkají mu Džofry. A mezi biatlonisty je známou tváří. Jeho skutečné jméno je však Jiří David. „Chlapi u nás v hospodě si myslí, že naše mistryně světa Markétka je moje neteř a já je při tom nechávám,” pousměje se bodrý muž, jenž ve skutečnosti nemá s českou biatlonistkou žádnou rodinnou vazbu.

Letní biatlon jezdil před více než čtyřiceti lety. Má za sebou závody na mistrovství republiky i v zahraničí. Když si prohlíží vybavení současných sportovců, připomene: „To my jsme nejdřív jen běhali, až později i jezdili na kolečkových lyžích. Jenže bez helmy. Ty se vůbec nepoužívaly a nechyběly nám. Ale kolik jsme do naší biatlonové lásky dali peněz! Moc!“ vzdechne trochu nostalgicky Džofry, jenž pracoval jako strojvedoucí. 

V jednom má však jasno: Stálo to za to.

Když se prochází areálem v Novém Městě na Moravě během mistrovství světa na kolečkových lyžích, je ve svém živlu. Tu podpoří hurónským křikem české juniory na trati, pak honem honem stihnout pivo a klobásku a odnést startovní listinu biatlonistů kamarádovi na tribunu. 

Tam se právě fandí při cílové rovince stíhačky Markétě Davidové. Vyhraje ona, nebo Ukrajinka Džimová? České vlajky, řechtačky, píšťalky, trubky, nafukovací fandící palice... A hlasivky. To vše je v plné polní.  

„Pokud chceme biatlon rozvíjet, musíme se soustředit i na léto. Jen je potřeba si definovat jak: Budeme střílet laserovými zbraněmi? Na Champs-Élysées? Nebo na Václaváku?”

Jiří Hamzaprezident Českého svazu biatlonu

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)