Fanoušci si biatlonový šampionát užívají

Hochfilzen - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Hochfilzen, na mapě snadno přehlédnutelné alpské městečko v Rakousku, čelí nájezdům zahraničních turistů. Především z Německa a taky Norska. Důvod? Láká je mistrovství světa v biatlonu. "Ve srovnáním s místními závody Světového poháru to tady vře," říká český reprezentant Roman Dostál.

Tirol Tageszeitung, Kurier i další média rozebírají skvělé výkony držitelů dvou zlatých medailí Ole Einara Björndalena i Uschi Dislová. Dosavadní norskou a německou hvězdu  šampionátu.
 
Nejen nejvýraznější postavy šampionátu jsou pro fanoušky lákadlem. Prvním testem byla pro organizátory, kteří s předstihem slibovali, velkolepou show, víkendová klání ve sprintu a stíhacím závodě.
 
Na stadion a kolem trati se po oba dny navalilo patnáct tisíc fanoušků. V porovnání s loňským šampionátem v německém Oberhofu se nejedná o závratná čísla, nicméně pořadatelé neskrývají s návštěvností biatlonové události roku spokojenost.
 
Invazi z nedalekého Německa předpokládali, potěšil je i zájem zahraničních fanoušků, kteří si hromadně vstupenky kupovali přes internet. Ubytovací zařízení jsou plná. Zejména němečtí závodníci mohou zde v Hochfilzenu cítit téměř domácí prostředí.
 
Skvěle funguje infrastruktura. Na své si přijdou i fanoušci pro které je připravena řada stánků se suvenýry i občerstvením. Zpestřením jsou i nové tratě, které jsou náročnější a hlavně pro návštěvníky mnohem přehlednější.
 
Česká výprava bydlí v útulném hotelu Salzburger Hof v Leogangu, asi deset kilometrů od centra dění. "Ubytování je tady opravdu hezké," uznal bronzový medailista z MS v Chanty-Mansijsku Zdeněk Vítek.
 
Nicméně ne všechno budí u aktérů šampionátu nadšení. Prvním kazem na kráse byl nezáživný zahajovací ceremoniál, který spíš než zahájení mistrovství světa v biatlonu připomínal stoletou oslavu rakouského lyžařského svazu. "Ceremoniál byl nejhorší za poslední roky," souhlasil trenér Vlastimil Jakeš.
 
Největší rezervy jsou snadno viditelné. A to v zázemí pro hlavní postavy klání, závodníky. "Moc místa tady není," souhlasila s malým prostorem jediné servisní buňky před dnešním tréninkem česká reprezentantka Zdenka Vejnarová.
 
Až na výjimky má každá výprava k dispozici jedinou buňku. V ní pracují servismani, současně má sloužit i jako šatna pro závodníky. "Zázemí pro biatlonisty, kteří se musí převlékat i venku, prostě formátu akce neodpovídá. Je špatné," nebral si servítky Jakeš.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)