Česneková: Potřebuji se chytit střelecky

  • 1
Ruhpolding - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Světový pohár biatlonistů za sebou nemá ani pět dílů, ale zkušená česká reprezentantka Irena Česneková se už třikrát prosadila do elitní patnáctky. "V úvodu sezony jsem překvapila sama sebe, teď se zase potřebuji chytit střelecky," říká.

Začátek sezony zastihl Irenu Česnekovou v náramné formě. Když skončila v Oslu těsně za stupni vítězů, podivovala se a s úsměvem se ptala? "Co se se mnou stalo? Bouchly starý kamna?"
 
Pak přidala ještě výborné deváté a čtrnácté místo. Avšak skvěle našláplou sezonu jí
přibrzdily zdravotní potíže. Byla nachlazená, měla problémy s průduškami.
 
"Škoda, na závod v Oestersundu jsem se moc těšila. Ale už při sprintu jsem se necítila v pořádku a do dalších startů jsem nenastoupila. Bylo mi to hodně líto. Na hromaďák jsem se těšila, chtěla si ho zkusit. Ale nakonec jsme se s trenérem Jirkou Holubcem rozhodli správně. Kdybych se zapřením jela, skončila bych akorát na antibiotikách. Takhle nemoc za týden odezněla."
 
Vedle potíží se však vytratila i pohoda na střelnici. V pátečním sprintu na náročné
trati v Ruhpoldingu dvakrát na první položce minula a najednou bylo po nadějích na další body do žebříčku Světového poháru.
 
"Teď se plácám, protože se nemůžu chytnout střelecky. Musím být jistější," opakuje si dokola.
 
Trať v Ruhpoldingu je pověstná svojí náročností, obtížným profilem.

"A ještě nám k tomu padá pěkně brzdička," komentovala z automobilu husté sněžení, které ženské reprezentační družstvo doprovázelo do areálu v Ruhpoldingu. Na druhou stranu brala situaci se zkušeným nadhledem. "Je fakt, že kluci tady mají větší štěstí na počasí, ale ono je všude něco: výška, kopce, sjezdy... Člověk si nevybere."
 
Nakonec v pátečním sprintu obsadila 49. místo. "V nedělní stíhačce se s tím pokusím něco udělat, budu se snažit ztrátu smazat. Je mi líto Magdy Rezlerové, že se na start jen těsně nedostala. Mohly jsme jet všechny," dodala.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)