Isabelle Yakoubouová z Francie (vlevo) a Ilona Burgrová

Isabelle Yakoubouová z Francie (vlevo) a Ilona Burgrová | foto: Michal Doležal, ČTK

Všichni se mě ptali, proč mám tak špinavý dres, vtipkovala Burgrová

  • 2
Pět bodů si ve čtvrtečním utkání s Francii připsala prozatímní kapitánka basketbalové reprezentace Ilona Burgrová. Ani ona však porážku 60:74 neodvrátila. "Nezvládly jsme vstup do druhé poloviny," prohlásila Burgrová.

Čím to, že vám právě začátek druhého poločasu nevyšel?
Opravdu nevím. Ještě v prvním poločasu jsme s Francouzkami hrály celkem vyrovnaný zápas, byť nás soupeřky místy přehrávaly jednoduchou hrou a také díky přesným přihrávkám přímo pod koš. Na začátku druhé poloviny jsme udělaly několik hloupých chyb, které nám prohrály zápas.

Dá se na tom náhlém zvratu Francouzek najít něco pozitivního?
V žádném případě. Nemůžeme si dovolit takhle hrozným způsobem začínat druhý poločas. Nemůžeme a nesmíme jít do druhé půle s tím, že se ten zápas vyhraje sám. Je to poučení pro další utkání, která nás v přípravě čekají. Příště musíme třetí čtvrtinu zahájit více zostra.

Neměla jste s tím nepříznivým vývojem coby prozatímní kapitánka něco dělat? Například více burcovat tým?
Beru to tak, že jsem kapitánka teprve krátce a tak nějak na chvíli. Snažila jsem se třeba mezi trestnými hody holky povzbuzovat, ale jinak vím, že mám v tomhle vůči týmu dluh. Přiznávám, že mě to trošku mrzí.

Jak se vám hrálo na pro vás nezvyklé pozici číslo čtyři?
Bylo zvláštní, že jsme do utkání nastoupily s Peťou Kulichovou jako dvě typické pětky. Ale důležité je, že tenhle tah přináší týmu výškovou převahu.
(Trenér Lubor Blažek: Takhle jsme hráli už na loňském mistrovství světa. Není to nic neobvyklého.)

Takže jste s Petrou Kulichovou tímto způsobem navázaly na loňskou spolupráci?
Určitě na ni můžeme nějakým způsobem navázat, souhra z minulosti mezi námi funguje. Zároveň si ale musíme uvědomit, že do týmu přišly nové hráčky. A s těmi se musíme sehrát.

Máte za sebou dvouleté angažmá ve francouzském Bourges. Bavila jste s Francouzkami při utkání?
Všichni se mě kolem dokola ptali, proč mám tak špinavý dres. Já jsem ale vůbec nevěděla proč, už jsem ho v takovém stavu vyfasovala. Ale teď vážně. Při zápasech komunikaci s protihráčkami vůbec nevyhledávám, soustředím se jen na svoji hru. Povídat si můžeme až po utkání.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž