Veverka bude sedět na dvou židlích

  • 3
Stockholm - Český trenér Milan Veverka povede ženskou basketbalovou reprezentaci Švédska. Pětapadesátiletý kouč přitom od začátku sezony působí v ruském Jekatěrinburgu. Bývalý dlouholetý asistent Jana Bobrovského v Gambrinusu Brno dostal nabídku ze Švédska v září, když byl s Jekatěrinburgem na turnaji v Malmö.

"Švédskou reprezentaci mužů vede řecký trenér a funkcionáři chtěli mít zahraničního kouče i u týmu žen," řekl Veverka. Také u švédského celku bude jeho asistentem Zdeněk Josefík, s nímž vede ruský klub.

"Podařilo se mi získat souhlas vedení Jekatěrinburgu, abych po sezoně mohl švédskou reprezentaci vést. Samozřejmě za předpokladu, že budu pokračovat ve smlouvě i příští rok," uvedl Veverka.

Se Švédy se definitivně domluvil na smlouvě minulý týden v polské Gdyni, kde jej při utkání Evropské ligy navštívili švédští funkcionáři. "V kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy nevyhrály Švédky ani jedno utkání. Kvůli zlepšení této situace začali funkcionáři uvažovat o kouči, jenž má zkušenosti z Evropské ligy a také z práce s mládežnickými výběry," řekl Veverka.

Ten od roku 2000 trénoval také českou reprezentační osmnáctku, s níž na ME letos v létě skončil čtvrtý. Před ženami trénoval i mužské týmy, v letech 1987-1991 působil jako trenér československých juniorů. "Je fantastické moci nabídnout naší ženské reprezentaci tak zkušeného a uznávaného trenéra," uvedla generální sekretářka švédské federace Lena Wallin Kantzyová na svazovém serveru. S Veverkou podle ní přichází "příslib pozitivní budoucnosti".

Veverka si zatím neklade vysoké cíle. "Jedná se dlouhodobější práci. Reprezentační tým je výškově malý, je potřeba také doladit práci s mládežnickými reprezentačními výběry. V příští sezoně by bylo úspěchem, kdyby se nám v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy podařilo ve skupině se Slovenskem a Ukrajinou vyhrát alespoň jedno utkání," prohlásil.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž