Valpská jízda pokračuje

- I v tomto týdnu pokračovala spanilá jízda Valparaisa s Lubošem Bartoněm. Valpo se snad definitivně vzpamatovalo z krize a vyhrálo již sedmkrát za sebou! Celková bilance týmu je nyní 14/11 (v konferenci 7/5) a Valparaiso útoči na čelo konference Mid-Con. Velmi důležitý bude dnešní zápas na palubovce velkého rivala Western Illinois, s nímž Valpo prohrálo první zápas doma 50:64 a shodou okolností to byla poslední prohra Valparaisa před vítěznou sérií.

Valparaiso minulý čtvrtek jasně přehrálo UMKC 92:76, když už v poločase vedlo o 21 bodů, v dramatickém sobotním zápase pak vítězným košem Chorvata Vujiče dokázalo přehrát i loňského finalistu konference Oral Roberts 60:59. Bartoň sice v obou zápasech nastřílel "jen" po 8 bodech, ale připsal si celkem 16 doskoků a 9 asistencí a podařila se mu unikátní a velice ceněná věc - v této chvíli je v čele statistik týmu ve střelbě, doskakování i asistencích (11,4, 6,2 a 3,2 na zápas)!!

Skvěle si nadále vede i Iona s Ivou Krestou, který se v základní pětce týmu podílel na dalších dvou výhrách a Iona už zvítězila dokonce devětkrát za sebou! Ostatní čeští zástupci se při střídavých úspěších svých týmů na palubovce příliš neobjevili.

AP:
Čelo žebříčku AP se nezměnilo - Cincinnati, Stanford i Duke nadále kralují a všichni potvrdili svou formu jasnými výhrami i v minulém týdnu, Syracuse po dvou překvapivých porážkách podle očekávání klesli (na 8.místo), ale rychle se vzpamatovali a v minulém týdnu znovu dvakrát vyhráli (nad UCLA a Pitsburghem).

A závěrem něco o slíbené "prepschools":
V případě, že student (či student-sportovec) není zcela připraven po akademické stránce nebo po stránce basketbalové ke studiu na univerzitě, může se zapsat do tzv. prepschool. Cílem studia na těchto školách je připravit se co nejlépe na požadované testy, jejichž úspěšné absolvování je nutné k přijetí na univerzitu. Prepschool může být východiskem i pro hráče, kteří mají nízký součet bodů z testů nebo pro hráče, jejichž studijní výsledky nebyly právě nejlepší. Prepschool navštěvují studenti pouze jeden rok. Připravují se zde na testy z angličtiny, matematiky a jiných předmětů. Úroveň basketbalu je poměrně dobrá, vyšší než na mnohých středních školách.

Většina prepschools patří mezi soukromé školy, některé jsou armádními instituty. Studium na prepschool je finačně náročné, ale pro talentované hráče školy nabízejí stipendia. Na všech prepschools studenti bydlí na kolejích, podobně jako tomu je během studia na univerzitě. Svoji roli často sehraje doporučení od univerzitního trenéra. Většina univerzit udržuje s prepschools dobré vztahy a doporučují jim dobré hráče, aby je pak mohly poměrně snadno získat. Prepschools jsou často pomocnou rukou pro hráče z Evropy, kteří mají zájem hrát a studovat na univerzitě, ale přitom nezískali potřebný počet bodů v přijímacích testech.
Příště: JUCO - junior college
(z časopisu XXL Basketbal - Michal Ježdík)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž