ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Russnák / mmcité 1 Basket Brno

Šestnáctiletý kouč brněnských basketbalistů po nocích stříhá tréninky

  • 0
Vstane, vezme do ruky telefon a hltá čísla. Statistiky americké NBA i české ligy má v malíku. Šestnáctiletý Tomáš Nesrovnal od začátku prázdnin není jen basketbalovým hráčem a nadšencem. Nově je také oficiálním videokoučem ligového Basketu Brno.

„Jsem do toho hodně zapálený. Letošní prázdniny pro mě byly Basket,“ žije svou novou prací Nesrovnal. K pozici v týmu se přitom dostal oklikou a shodou náhod. „Loni jsem byl v Číně na mistrovství světa jako divák a seznámil jsem se tam se spoustou lidí, ať už trenéry, nebo agenty. S Kamilem Řeřábkem, agentem PP Group, jsme pak byli v kontaktu celý rok a on mi ukazoval druhou stránku basketu,“ popisuje první krůčky k roli videokouče.

Že byl kontakt s hráčským zástupcem vstupenkou do zákulisí sportu, potvrzuje i jeho nynější šéf, brněnský trenér Lubomír Růžička. „O Tomášovi jsem dostal první hlášku od Patrika Audy. Rodiče Patrika jsou přáteli s Tomášovými. Poté za mnou přišel i PR manažer klubu Jakub Mikšovský, že ví o šlapanickém klukovi, který je sice v deváté třídě, ale věnuje se naplno basketbalu, a shodou okolností jsem stejnou informaci dostal i od hráčského agenta Kamila Řeřábka. Puzzle se tedy začalo spojovat,“ líčí kouč.

Růžička okamžitě vytušil, že má před sebou talentovaného mladíka. „Po jednom sezení jsem tak trošku viděl kopii sama sebe před devatenácti lety. Také jsem začal trénovat v šestnácti, a tak jsem mu hned nabídl pozici dobrovolného trenéra po vzoru zámořských soutěží, kde je to zcela běžné,“ přibližuje Růžička.

Novinky z Basketu Brno

  • Sezonu zahájí v pátek proti Kolínu v 18 hodin v hale Vodova.
  • Reprezentační pivot Patrik Auda za Brno hrát nebude. V Jokohamě, kam letos přestoupil, by totiž mohl kvůli omezením pro cizince přijít o místo.
  • Klub mění název na prosté Basket Brno bez jména sponzora.
  • Cílem podle kouče Lubomíra Růžičky je pozice do 8. místa v základní části, po nadstavbě chtějí Brňané vstupovat do play off z maximálně šesté příčky.
  • Tým v prvních kolech nastoupí bez reprezentanta Radka Farského. Křídelník si zranil kotník na přípravném turnaji.

Na prověřování, zda mladík vše zvládne, prý nebyl čas. „Vše se dělá za běhu a úkoly byly ze dne na den. Dělal jsem nějaký skauting hráčů a co bylo kde potřeba,“ odhaluje Nesrovnal. „Viděl jsem na něm předpoklady, dobrou jazykovou vybavenost v rámci angličtiny a má první předpoklad k věnování se basketbalu. Tím je vášeň. Nechal jsem ho zpracovat některé hráče, které jsme rekrutovali, aby mi představil jejich silné a slabé stránky. Přišel mi od něj zajímavý elaborát informací a já věděl, že to je někdo, kdo nám může pomoci,“ měl jasno kouč.

Ve své pozici Nesrovnal také začal pracovat s videem, které se stalo jeho hlavním nástrojem. „Přišlo to z ničeho nic, až po příchodu k Basketu Brno. Řešilo se, co bude náplní mojí práce v průběhu sezony. Učil jsem se stříhat až během prázdnin, teď po nocích občas dělám videa,“ hlásí mladík. Že mu kamera není cizí, dokázal i na přípravném turnaji Brno Open Cup, kde pracoval jako videorozhodčí.

Před prvním utkáním na tomto turnaji odhadoval, že Brno vyhraje o osm bodů. Trestným hodem pár sekund před koncem mu jeho svěřenci tip překazili a zvítězili o devět. „Byl to čirý odhad, tip. Skauting před zápasem ale nějaký byl,“ směje se zpětně Nesrovnal, který už vyhlíží první soutěžní duel v pátek proti Kolínu. „Zatím jsem si výsledek statisticky neanalyzoval, letmým pohledem ale myslím, že vyhrajeme o čtrnáct,“ předpovídá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž