Sparta jede, s Fonem přišla vítězná série

Praha - Velice rázným způsobem ukončili basketbalisté Sparty Praha vítěznou sérii Pardubic. Východočeši hráli v posledních kolech v dobré pohodě, ale na Letné po pěti zápasech bez porážky tvrdě narazili. Vysokému tempu domácího celku stačili jen čtvrtinu a půl, pak však odpadli a zápas se změnil v exhibici Sparty, která nakonec vyhrála o rovných třicet bodů.

Pro domácí tým mělo předehrávané utkání 13. kola značný význam. Trenér Jaromír Geršl před zápasem připomínal, že pokud chtějí jeho svěřenci bojovat o postup do playoff, nesmějí v podobných soubojích zaváhat. Synthesia totiž rovněž patří do skupiny týmů, které se ucházejí o pozice zajišťující playoff.

A jak domácí řekli, tak v zápase také činili. "Viděl jsem v naší hře zlepšenou obrannou činnost a dobrý rychlý přechod do útoku takřka po celých čtyřicet minut, což málokterý soupeř může vydržet," vyzdvihl největší klady sparťanské hry trenér Jaromír Geršl.

S výkonem svého týmu i s konečným výsledkem (112:82) byl pochopitelně navýsost spokojen.

"Vydrželi jsme hrát soustředěně, měli jsme velice dobré okamžiky v obraně a podařilo se nám zahrát čtrnáct rychlých protiútoků, z nichž třináct jsme dokázali přesně zakončit. A tím se dostáváme na bodový rozdíl, který je v konečném skóre."

Geršlův výběr vedl dvouciferným rozdílem už na konci první čtvrtiny (22:12), ale po šňůře 2:13 se na začátku druhé části hry dostali do těsného vedení hosté.

"Slibný náskok jsme prohospodařili naší nekázní. Zápasy však probíhají ve vlnovkách, takže bych v tom nehledal žádný problém."

Rozhodující náskok si Pražané vytvořili v posledních čtyřech minutách prvního poločasu. Po šňůře 19:7 se dostali do třináctibodové vedení, které v dalším průběhu střetnutí neustále navyšovali.

Sedmi body se na úspěšně zvládnuté koncovce druhé čtvrtiny podílel Miha Fon, šňůru rozjel třemi koši v řadě rozehrávač Nebojša Savič.

Právě tito dva hráči byli hlavními strůjci čtvrtého vítězství Sparty v řadě. Nejlepším střelcem byl s třiceti body Savič, který navíc přidal i deset finálních přihrávek. Trenér Geršl však určil za nejlepšího hráče zápasu Fona.

Nutno dodat, že zcela po právu! Jednadvacetiletý slovinský basketbalista výborně bránil a navíc dokázal nastřílet s výbornou úspěšností dvacet bodů (střelba z pole 7/9, trojky 2/2).

"Náš výkon v obraně stoupá i padá s přítomností či nepřítomností Fona na hřišti," chválí Geršl defenzívní hru jednoho ze svých klíčových hráčů. Fon si připsal do statistik i sedm doskoků a stejný počet získaných míčů! "Není míč, který by pro něj byl ztracený!"

Přestože Fon nastřílel "jen" dvacet bodů, jeho všestranný výkon mu vynesl vysoký koeficient užitečnosti 34. A co víc, Sparta po jeho příchodu prohrála jediný z pěti zápasů, hned ten první v Prostějově. Od té doby jen vyhrává. 

"Opět jsem Fona určil za nejlepšího hráče zápasu. Pro mě je totiž rozhodující týmový výkon a ne předvádění se některých hráčů," doplnil Jaromír Geršl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž