Rozehrávač Anderson žaluje klub

Opava - Basketbalový rozehrávač Američan Roderick Anderson nesouhlasí s výpovědí, kterou dostal po uplynulé sezoně v Opavě. Opavané se ale sporu se svým bývalým hráčem neobávají. Případem Rodericka Andersona, který v opavském mužstvu působil dvě sezony, se bude zabývat arbitrážní komise Českého basketbalového svazu. "Ano, máme tady podnět, který budeme řešit," uvedl tajemník arbitrážní komise svazu Pavel Burda. Zatím však nedokázal k případu říct nic bližšího. "Ještě jsem se neseznámil se všemi materiály," podotkl.

Dosud není stanovený ani termín, kdy bude komise spor Andersona a Opavy projednávat. "Musíme se na něm dohodnout s předsedou komise Otakarem Motejlem, ale rádi bychom, aby se případ vyřešil co nejdříve."

Co spor znamená pro Opavu, která místo Andersona angažovala k Pavlu Benešovi dalšího reprezentačního rozehrávače Petra Czudka? "Pro nás je to uzavřená kapitola," prohlásil opavský manažer Dušan Štěnička. Nemá obavy z toho, že by se Anderson do Opavy vrátil, anebo mu musel klub zaplatit vysoké odstupné. Odmítá i to, že by výpověď mohla arbitráž či soud zpochybnit. "Každá smlouva je vypověditelná," prohlásil Štěnička. "My jsme se s Andersonem rozešli z výkonnostních důvodů."

Štěnička připouští, že spor bude řešit i civilní soud. "Jde však o tvrzení proti tvrzení," řekl. "Problém je v tom, že Anderson neuznává sankce, které dostali všichni hráči. Často se stává, že hráč, který musí předčasně odejít, tak kope."

Opavský manažer odhaduje, že Roderick Anderson po klubu požaduje řádově sto tisíc korun. "Nám však také dluží peníze, například za telefony," upozorňuje Dušan Štěnička. Jednáním Andersona je zklamaný. "Můžeme mít rozpory, všechno, ale když tady byl svůj problém projednávat, mohl se zastavit v klubu. Ani nás nepřišel pozdravit a přitom jsme se tady o něj starali jako o mimino."

Kontakt na Andersona, který je zřejmě momentálně doma v Americe, Dušan Štěnička už nemá. "Jeho telefonní číslo jsem vymazal, je to pro nás ukončená kapitola."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž