Prostějovský křídelník Jaroslav Prášil zakončuje v utkání s Pardubicemi.

Prostějovský křídelník Jaroslav Prášil zakončuje v utkání s Pardubicemi. | foto: Tomáš Frait, MAFRA

Basketbalisté Prostějova přehráli v souboji o druhé místo Ostravu

  • 0
V přímém souboji o druhé místo v ligové tabulce uspěli basketbalisté Prostějova. Ostravu na domácí palubovce porazili 82:72, i když se dopustili celkově jednadvaceti ztrát. Nová huť však chyby Orlů nedokázala potrestat. Jedním z důvodů byla malá úspěšnost trojkových pokusů.

Domácí o výsledku rozhodli ve třetí čtvrtině, kdy si získali dvouciferný náskok. "Nebyl to z naší strany žádný velký výkon. Vypadalo to, že nám schází obvyklá pohoda. Ostrava nás docela přitlačila, ale přesto jsme se s tím vyrovnali. Soupeř nám trochu pomohl některými nepřesnými střelami," konstatoval trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

První poločas byl vzácně vyrovnaný. Ostrava dokonce v několika případech získala vedení a trápila Orly úspěšným útočným doskokem. Díky tomu získávala druhé střelecké pokusy a držela se v zápase. "Úvodních dvacet minut bylo opravdu slušných. Horší to bylo po obrátce. Minuli jsme otevřené střely a Prostějov to dokázal využít," uznal Dušan Medvecký, kouč ostravského mužstva.

Nová huť se snažila, v její sestavě ale chyběli bojovníci typu Švrdlíka, Kohouta a Marka. Právě tato trojice dotáhla Orly k rozhodujícímu náskoku po změně stran. "Pivoti nám dělali velké problémy," potvrdil Medvecký.

Švrdlík dal za necelých šestatřicet minut dvacet bodů, přidal jedenáct doskoků a stejný počet získaných faulů. Kohout zase ani jednou neminul střelu z pole. "Kamil s Ondrou rozhodli klíčovou třetí čtvrtinu. Hráli s ohromnou energií a zbytku týmu dodali sebevědomí, které nám rostlo s každou minutou," pochválil své podkošové hráče Choleva.

Na začátku poslední desetiminutovky Ostrava proměnila dvě trojky v řadě a naposledy se pokusila zvrátit výsledek. Drama odmítl Slezák, který přesnou střelou zajistil Orlům vedení 69:60 ve 36. minutě a také klid do koncovky.

"Za poslední měsíc to bylo zřejmě nejtěžší utkání. Měli jsme i kousek štěstí. Tak to chodí. V minulém vzájemném zápase zase stálo při Ostravě," připomenul Choleva nedávnou porážku Prostějova v prodloužení.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž