Novojičínský rozehrávač Juraj Gavlák unikl prostějovskému Rahsaanu Amesovi a dal další body.

Novojičínský rozehrávač Juraj Gavlák unikl prostějovskému Rahsaanu Amesovi a dal další body. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Propadák! Prostějovští Orli v Novém Jičíně dostali výprask

Postell, Šarovič, Ubilla, Walker. Po jejich trefách basketbalisté Geofinu Nový Jičín během necelých tří minut vedli 10:0. Výborný začátek v páteční předehrávce 10. kola Mattoni NBL nastartoval tým k drtivé výhře nad Prostějovem 94:59.

"Že vyhrajeme o 35 bodů asi vůbec nikdo nečekal," řekl novojičínský rozehrávač Juraj Gavlák. "Hráli jsme fantasticky v obraně, asi nejlépe v této sezoně, a v útoku nám to jde už pět šest utkání." Přesvědčivé vítězství bylo jako sen. Novojičínští fanoušci vystřelovali ruce nad hlavu nadšením, zatímco hlouček hostujících fandů byl čím dál tím skleslejší a s narůstajícím skóre přestával bubnovat.

 "Snová výhra? Stačí se podívat na výsledek," usmál se pivot vítězů KennethWalker a tančil do rytmu hudby. "Celou dobu jsme pozorně bránili, soustředili jsme se na každý míč."

Prostějovský křídelník Hurl Beechum si moc přál uspět s týmem, v němž minulou sezonu působil. Nedočkal se. "Bral jsem to ale jako normální zápas, nebyl jsem nervózní," uvedl Beechum, který odehrál 26 minut a dal deset bodů.

Leč ani on, ani Pruitt, ani Prášil, ani Staněk, ani Ames, ani nikdo další nebyli schopni prostějovské Orly pozvednout. "Bylo to špatné, hráli jsme příliš individualisticky, nepůjčili jsme si míč," komentoval debakl prostějovský Jaroslav Prášil. "Nehráli jsme vůbec nic v útoku, ale hlavně v obraně," povzdechl si prostějovský kouč Ivica Mavrenski.

Ve třetí čtvrtině Novojičínští utekli na 24 bodů. Z takového otřesu se hosté nedokázali vzpamatovat. Parádní výkon domácích pokračoval. Výborně bránili, přestože nasbírali pouhých sedm faulů (!), zatímco hosté 22. "To jen potvrzuje naši výbornou obranu," uvedl Juraj Gavlák.

Trenér Mavrenski nechtěl poměr faulů komentovat. "Nemohu se vyjadřovat k rozhodčím," prohlásil. Novojičínský kouč Zbyněk Choleva je ale přesvědčený, že žádné sporné momenty v posuzování osobních chyb nebyly. "Pro mě je podstatné, že všichni naši hráči hráli dobře." Po Pelikánově smeči byl stav 82:50. Novojičínští v závěru soupeře úplně zničili. Byla to velká exhibice.
"Čtvrtá čtvrtina, to už byla naše poprava," prohlásil trenér Mavrenski.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž