Michal Čarnecký (vpravo) z Pardubic se probíjí ke koši Prostějova.

Michal Čarnecký (vpravo) z Pardubic se probíjí ke koši Prostějova. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubickým basketbalistům pomohly razantní nástupy ze šatny

  • 0
Perfektní vstupy do obou poločasů. To byl podle trenéra pardubických basketbalistů Jana Slowiaka hlavní předpoklad, aby jeho mužstvo dokázalo na palubovce chrudimské sokolovny přehrát pražský USK. Výhra v poměru 89:76 je vůbec první od 13. října, kdy Beksa porazila v hale na Dukle v "retro" zápase Opavu. Díky ní konečně vybředla z výsledkové mizérie posledních týdnů.

"Musím říct, že jsme z utkání proti USK měli respekt, hodně jsme se na něj připravovali po všech stránkách a cítili jsme, že to musíme zvládnout. To jsme taky udělali. V novém prostředí jsme předvedli velmi dobrý výkon," radoval se kouč Slowiak.

Společně s nejlepším střelcem týmu, pivotem Zbyňkem Pospíšilem (připsal si šestnáct bodů), se shodli na tom, že snad jen závěrečná čtvrtina mohla být odehrána s větším přehledem - USK se snažil ukrajovat náskok "domácích" palbou trojek a několik jich skutečně košem prolétlo.

Beksa však dominovala pod oběma koši (doskok vyzněl v její prospěch 44:31) a proti soupeři měla výraznou výhodu v počtu trestných hodů, kterou zužitkovala. V ohrožení tudíž pardubické vítězství prakticky nebylo, což přiznal i americký kouč USK Kenneth Scalabroni, který zároveň označil zápas za (z pohledu Pražanů) nejfyzičtěji hraný duel dosavadního průběhu sezony.

"Pardubice mají můj respekt, hrály svoji hru a my se s tím nedokázali popasovat. Lépe se uvolňovaly, na jejich straně byla i kvalita, protože zakončovali různí basketbalisté. Nepovedlo se nám je dostat pod tlak, aby trochu znervózněli, to je pak těžké," litoval Scalabroni.

Ocenil však, že se jeho tým ani za nepříznivého stavu nevzdal. "Vždycky se snažíme do zápasu vrátit, ale tentokrát to nestačilo," dodal. Jeho protějšek Slowiak prý začal "větřit" výhru zhruba čtyři minuty před koncem. "Věděl jsem, že mám ještě nevybrané timeouty, a vedli jsme o dost. Kousali ale pořád a bojovali až do konce, mají správnou mentalitu," podotkl trenér Východočechů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž