Maurice Hampton (vpravo) z Pardubic najíždí přes děčínského Andreje Červenku

Maurice Hampton (vpravo) z Pardubic najíždí přes děčínského Andreje Červenku | foto: Milan Kříček/Synthesia Pardubice

Pardubice první čtvrtfinále zvládly. Výhře nad Děčínem velel Hampton

  • 1
Má to být nejvyrovnanější čtvrtfinále letošní NBL, jeho první díl ale vyzněl přesvědčivě pro mírného favorita série. Basketbalisté Děčína drželi krok jen poločas, Pardubice doma zvítězily 84:70.

"Viděli jsme divácky velice atraktivní utkání," pochvaloval si pardubický kouč Jan Slowiak. "Tahle série ještě bude mít grády." Grády měla už úvodní bitva čtvrtfinále. V hledišti ČEZ Areny usedlo patnáct stovek fanoušků, kteří vytvořili bouřlivou atmosféru.

Nejlepší, za celou probíhající sezonu.

Po základní části dělily čtvrté Pardubice od pátého Děčína jen tři body v tabulce a úvodní poločas v play-off tomu odpovídal. Jen titěrné čtyři body ztráceli hosté, ve hře je držela hlavně úspěšná trojkové střelba.

Martin Sýkora (vpravo) z Pardubic atakuje děčínský koš přes Petera Mulligana

Martin Sýkora (vpravo) z Pardubic atakuje děčínský koš přes Petera Mulligana

"Naštěstí trojková úspěšnost Děčína z prvního poločasu, kdy proměnil občas i hodně těžké střely, ve druhém nevydržela. My jsme po obrátce dobře zapojili hru pivotů a to vedlo k získanému náskoku, který jsme už v poslední čtvrtině kontrolovali," hodnotil pardubický kouč Jan Slowiak.

Po třech čtvrtinách už domácí vedli o devět bodů, zápas vyhráli o 14.
Zápas Pardubic s Děčínem rozhodla desetibodová šňůra domácích na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny od stavu 53:51. Poté však Pardubičtí během tří minut uhráli 16 bodů v řadě!

"Pardubice našly svého lídra v Hamptonovi, uklidnil je. Navíc využily svých předností - hry pivotů, hlavně Arnold zahrál. My jsme hráli slabě, bez faulů jsme dohráli 1. čtvrtinu, což je až neuvěřitelné.

Marcus Arnold (vlevo) z Pardubic útočí přes děčínského Pavla Houšku

Marcus Arnold (vlevo) z Pardubic útočí přes děčínského Pavla Houšku

Naopak soupeř dal mnoho košů s faulem, to by se v play-off stávat nemělo," zlobil se děčínský trenér Pavel Budínský.

Jeho hráče prý brzdila i přílišná nervozita na startu play-off. "Dělali jsme hodně nevynucených chyb a nemohli se dostat do obvyklého tempa, což nás trochu svazovalo." Slowiak opáčil: "Začátek byl nervózní s chybami na obou stranách.

Ale oba týmy měly hráče, kteří je z toho vyvedli. My Maurice Hamptona s velkou úspěšností střelby, Děčín Aliče s až extrémní úspěšností střelby. Dnešek snad přitáhne do hlediště ještě více lidí," přál si.

Utkání vidělo 1460 diváků, ti ocenili především výkon svého lídra Hamptona. 27 bodů = nejlepší střelec i hráč zápasu. Druhá čtvrtfinálová partie se hraje ve středu v 18.30 v Děčíně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž