Kateřina Nováková (vlevo) z Trutnova uniká ke koši v duelu s rumunským Aradem.

Kateřina Nováková (vlevo) z Trutnova uniká ke koši v duelu s rumunským Aradem. | foto: Vilém Fischl

Novákové nové zkušenosti. Trutnovská pivotka stála poprvé proti davu

  • 0
Arad (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Ač je v týmu Kary Trutnov třetí nejstarší, takový zápas ještě basketbalistka Kateřina Nováková nezažila. I ona může prohru 59:74 v semifinále Středoevropské ligy v rumunském Aradu jednou proměnit ve vítězství. Zkušenosti z boji proti silnějšímu soupeři i početnému publiku se jí budou hodit.

Jaké to je stanout proti takovému davu? "Ono to hecuje i soupeře, nejen domácí," poznamenává. A i když nepřiznává zvýšené napětí panující v hostujícím týmu, její kouč Martin Petrovický tvrdí: "Už v rozcvičení bylo vidět, že jsou holky nervózní. A to pak bylo patrné v zápase."

Emotivní linie ale sehrávala velkou roli na obou stranách. I Nováková si všimla v momentech české vzpoury: "Najednou jim naše zóna začala dělat problémy, bylo tam vidět, že soupeř znervózněl. Oni na to nebyli připraveni a podle toho to pak vypadalo."

Potěšení bylo v těch momentech na straně Trutnova. "Publikum trošku utichlo a nám to pomohlo. Bylo příjemný, že jsme najednou měli navrch a naše fanoušky bylo slyšet," poznamenává šestadvacetiletá podkošová hráčka.

Jenomže tahle radost nevydržela dlouho. "Rozhodlo to, že jsme špatně doskakovaly. To je nastartovalo, daly pár košů s faulem, pak nějaké trojky a my jsme na druhé straně neproměnily," zamrzí koncovka, kdy soupeř unikl na 15 bodů, své největší zápasové vedení.

Sama Nováková zaznamenala čtyři body a tři doskoky za necelých 21 minut. O lepší statistiku ji připravily potíže s fauly. Zápas nakonec nedohrála - stejně jako dvě spoluhráčky. "I kvůli tomu to pak vypadalo, jak to vypadalo," krčí rameny.

Místo zlata je teď klubovým cílem bronz. "Snad nějakou medaili přivezeme," použije trenér Petrovický slova komedie S tebou mě baví svět. Měl by to být snazší úkol než porazit Arad.

"Bude to jiné, bude to neutrální prostředí a naše holky si snad na tuhle halu už nějakým způsobem přivykly," dodává kouč. "Je to samozřejmě obtížné utkání, protože Post Vídeň vůbec nemáme přečtenou. Já jsem je tu sice viděl, ale to byl jen kousíček zápasu s Prešovem," říká k utkání s týmem, který na poslední chvíli nahradil Valosun  Brno.

Stejně jako on si také jeho svěřenkyně Nováková všimla nebezpečí ze strany dvou vídeňských Američanek - Amandy Thompsonové a Quenice Davisové. "Hrají to vyloženě na ně dvě. Jedna na křídle a druhá pod košem. Kolem nich se to bude točit," říká šumperská rodačka.

Trumfem Postu Vídeň je i čtyřiatřicetiletá pivotka Jana Lichnerová. Někdejší slovenskou reprezentantku znají čeští fanoušci hlavně z dresu USK Praha. "Přiznám se vám, že jsem ani nevěděla, že ještě hraje. Je to samozřejmě zkušená hráčka, která si ten prostor umí udělat. I na to si budeme muset dát pozor," varuje Kateřina Nováková.

Utkání Trutnova s Vídní o třetí místo ve Středoevropské lize se hraje v neděli od 16:30.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž