Kunín čeká pět zápasů v devíti dnech

NovýJičín - Dvě těsná vítězství přivezli během uplynulých čtyř dní basketbalisté Mlékárny Kunín z palubovek soupeřů. Obě měla nádech překvapení. Zatímco výhra v Pardubicích se očekávala a překvapením byla pouze její výše, triumf Hummelova souboru na hřišti ambiciózního Prostějova byl pro domácí tým šokem. Kunín se díky čtyřbodovému zisku posunul na páté místo a o účast ve skupině A1 již prakticky nemůže přijít.

Úvod střetnutí přitom konečnému úspěchu hostujících basketbalistů vůbec nenasvědčoval. Prostějov se především díky skvělému Palmerovi dostal do třináctibodového vedení a vypadalo to, že kráčí vstříc čtrnáctému vítězství s probíhající sezoně. "Začátek byl skutečně plně v režii Prostějova. Výborně hrál zejména Palmer, který nám dal rychle tři trojky a za stavu 22:9 to pro nás vypadalo dost hrozivě," přiznal Zdeněk Hummel, trenér Mlékárny Kunín.

Jeho svěřenci se však dokázali zmátořit a ještě do konce první čtvrtiny stáhli své manko na pět bodů. Ve třetí čtvrtině se pak dostali do vedení, které v dramatickém závěru uhájili. "Po špatném začátku jsme se dostali zpět do hry. V těch chvílích nás držel nad vodou především Warrick, který hrál opravdu velice dobře. Také ostatní hráči však bojovali a hráli srdcem a díky tomu jsme se udrželi se soupeřem v kontaktu," uvedl dále Hummel.

Novojičínský tým se dostal poprvé do vedení až na konce třetího hracího období a dlouhé minuty si udržoval několikabodový náskok. V polovině závěrečného dějství vedli hosté  po Tomeljakově trojce o sedm bodů, ale v následujících dvou minutách úplně vypadli z rytmu. Prostějov se nadechl k mohutnému náporu a po šňůře 11:0 se dostal do čtyřbodového vedení! Hosty to však nezlomilo a rychle získali ztracené vedení zpět.

"Když jsme měli v poslední čtvrtině bodově navrch, bylo vidět, že domácí hráči znervózněli. Nedařilo se jim zejména v útočné fázi a my jsme toho dokázali využít. V závěru pak hrál prim Howard svou zkušeností a přehledem, navíc skvěle ubránil Callahana," pochválil Hummel svého nejzkušenějšího hráče.

Za nepříznivého stavu v koncovce to byl právě Howard, jenž spolu se Štecem šesti body zajistili svému týmu definitivní vedení. Osvědčil se i Warrick, přestože většinu ze svých 33 nastřílených bodů obstaral v prvním poločase. "V závěru hrál na místě středního rozehrávače, protože dal hodně bodů a obrana Prostějova se na něj hodně zaměřilo. Toto se ukázalo jako dobrý tah," poznamenal bývalý reprezentační kouč.

Ten svému týmu ordinoval převážně zónovou obranu. "Chtěli jsme obrany často střídat, ale ze začátku nám Palmer svou úspěšnou střelbou z dálky udělal trochu čáru přes rozpočet," přiznal Hummel. "Dvě třetiny zápasu jsme však hráli zónu a dařila se nám. Byli jsme na zápas velmi dobře připravení a koncentrovaní a jsme rádi, že nám to vyšlo."

Loňští vicemistři mají v únoru velice náročný program. Ve středu absolvovali dohrávané utkání 17. kola v Pardubicích, v sobotu úspěšně zvládli duel v Prostějově. Další zápas sice hrají až následující sobotu, ovšem právě toto střetnutí, v němž změří síly s brněnskými Housery, odstartuje takřka pekelnou honičku za ligovými i pohárovými úspěchy.

"Po utkání s Housery máme v neděli trénink, protože hned v pondělí hrajeme předehrávku 20. kola s pražským USK. Okamžitě po zápase odjíždíme do Švýcarska, kde nás ve středu a ve čtvrtek čeká Final four poháru FIBA. Tam sehrajeme dva zápasy. Domů se vracíme v pátek večer a v neděli nás čeká odložené utkání 22. kola v Ostravě," vylíčil Hummel náročný program Kunína.

"Je to neskutečné. Navíc nejde pouze o to, že hrajeme pět zápasů v devíti dnech. Je s tím spojené i náročné cestování," upozornil novojičínský trenér na strasti spojené s pohárovým vyvrcholením. "Máme poměrně úzký kádr a mám hrozný strach, jak to zvládneme. V každém případě se musíme maximálně věnovat regeneraci, neboť trénovat se dá jen velmi těžko. Dnes jsem dal hráčům volno. Uvidíme, jak to všechno zvládneme."

Jednoho z klíčových hráčů týmu Freda Warricka navíc čeká ještě jedna náročná cesta. "Má nějaké vyřizování v USA a tak odletěl domů. Ve čtvrtek se vrací zpět," dodal Hummel.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž