HRADECKÁ RADOST. Basketbalistky Hradce Králové právě oslavují triumf nad

HRADECKÁ RADOST. Basketbalistky Hradce Králové právě oslavují triumf nad Trutnovem. | foto: Vilém Fischl

Královéhradecké basketbalistky ovládly derby s Trutnovem potřetí v řadě

  • 1
Basketbalistky Sokola Hradec Králové ovládly letošní poslední ligové derby s Karou Trutnov, kterou porazily 73:62 a i díky této výhře půjdou na krátkou vánoční přestávku na 3. místě, Kaře patří 4. příčka.

Kdo viděl na počátku října v Trutnově první derby letošní sezony mezi domácí Karou a hradeckým Sokolem, musel si při sobotní odvetě v Hradci v prvním poločase mnout oči, zda se nedívá na stejné utkání.

Posuďte sami: První čtvrtina přinesla obrovský tlak Hradce a vysoké vedení. Tehdy 20:9, nyní 25:13. Ve druhé desetiminutovce přišla neméně zdařilá odveta Kary. V říjnu ji dotáhla k jednobodovému vedení 36:35, v sobotu na nerozhodný výsledek 34:34.

Hradec versus Trutnov

Ligové zápasy v roce 2012

15. prosince Sokol HK - Kara 73:62
6. října Kara - Sokol HK 79:81
14. března Kara - Sokol HK 66:75
25. února Sokol HK - Kara 82:83
11. ledna Sokol HK - Kara 85:67 

Po přestávce se houpačkové scénáře úvodního poločasu přece jen rozešly, aby se znovu daly dohromady v konečném výsledku. Zatímco v Trutnově probíhalo drama, které Sokol ve svůj prospěch rozhodl až v prodloužení, tentokrát šel za výhrou mnohem jistěji.

Nejenže Karu stejně jako v průběhu celého utkání ani jednou nepustil do vedení, ale poté, co do druhé půle jeho hráčky vletěly podobně vydařeně jako do té první, si vypracovaly dostatečný náskok, který s přehledem udržovaly až do závěrečného klaksonu, o čemž svědčí i závěrečné skóre 73:62 ve prospěch domácích.

Ve výborné atmosféře, kterou v nabité hale společně spoluvytvářeli hluční, ale skvěle povzbuzující příznivci fotbalistů Hradce, a početná skupina trutnovských fanoušků, si Hradec došel pro třetí vítězství v prestižním derby v řadě, navíc se tím jeho basketbalistky pasovaly do jasné role královen Královéhradeckého kraje. Z pěti zápasů ovládly hned čtyři, tři z nich navíc za sebou, což se jim nikdy v historii ve vzájemných zápasech nepodařilo.

I tak ale zůstává bilance jednoznačně na straně v sobotu poražených, z 56 utkání totiž byla aktuální prohra teprve třináctá.

V dresu Hradce se o ni výrazně zasloužily hráčky, které dlouhá léta hrály za Trutnov. Zvlášť podíl Dariny Mišurové, ještě na jaře kapitánky Kary, byl výrazný. V zápase nastřílela 23 bodů, z toho čtyři trojky, žádná jiná hráčka si do statistik nepřipsala víc bodů, hned o sedm bodů pozadu zůstala trutnovská Ambrosia Andersonová, aktuálně nejlepší střelkyně celé ligy.

Derby nadchlo. Z atmosféry šel mráz po zádech

Hala plná k prasknutí a hlasité povzbuzování fanoušků na obě strany. V neskutečně elektrizující atmosféře se neslo derby hradeckých basketbalistek v jejich hale proti těm trutnovským.

"Zase jsem si připadala jako za starých časů v Trutnově," říká dlouholetá kapitánka Kary a nyní hráčka Hradce Darina Mišurová. To všechno doprovázeli výborní fandové fotbalistů Hradce Králové, kteří po konci podzimu navštěvují i jiné sportovní akce. I s nimi se na rivalky přišlo podívat dohromady 600 diváků.

"Byla to nejlepší atmosféra v hradecké hale za posledních pět let," říká trenérka Sokola Romana Ptáčková. "Zažívám tohle v Trutnově, ale předčily to ještě zápasy mistrovství světa," dodal její protějšek Martin Petrovický.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž