Děčín musí zlomit prokletí opavské haly

Děčín - Nesnadný úkol musí basketbalisté Děčína splnit, aby pro ně neskončilo ligové play-off už ve čtvrtfinále: zvítězit dnes v Opavě. Palubovka mistra je pro ně zakletá, dlouhodobě nedobytná. „Ale myslím, že teď tam opravdu můžeme vyhrát. Je to padesát na padesát, nemáme co ztratit,“ řekl děčínský pivot Jan Sitař po sobotním vítězství 90:74, jímž jeho celek snížil sérii na 1:2.

Pohled do statistik je pro Děčín nemilosrdný. Od sezony 1998/99 nastoupil v Opavě už jedenáctkrát a vždy se vracel jako poražený! „Pevně věřím, že čtvrtfinále ukončíme už teď doma,“ vyhlásil hrající opavský asistent David Klapetek.

Přijede ovšem jiný Děčín než minule. Jistější, povzbuzený výsledkem a hlavně výkonem. „Nejenže jsme si zvedli sebevědomí, ale nahlodali i to opavské...,“ těšilo Zdeňka Hummela, kouče Děčína.

I proto hráče hodně mrzí první domácí zaváhání. „V poločase jsme tehdy vedli, ale pak se netrefili z venku. Jak se nám to nedaří, trápíme se, máme na tom totiž hru založenou,“ vysvětil osmadvacetiletý Sitař. Jak se týmu ve třetím střetu hrálo s nožem na krku?

„Tak jsme vůbec nepřemýšleli, nepřipouštěli jsme si, že by pro nás sezona skončila. Prostě jsme si s klukama řekli, že vyhrajeme,“ líčil Sitař.

Trojkový festival zvládl lépe Děčín. Za tři body mířil přesně čtrnáctkrát, soupeř jen sedmkrát - všechny jeho trojky dal Staněk! Trenér Hummel postavil do základní pětky překvapivě Sitaře a tah mu vyšel. „Přemýšlel jsem dlouho, co změnit. Dostal šanci, střelecky se chytil, byl platný i v obraně,“ přemítal kouč za důležité považoval rozhovory Američanem Robertsem. „Domlouval jsem mu já i rozehrávač Sanders.

Říkali jsme mu, ať neodpaluje trojky, ale chodí do koše.“ Hummel doufá, že se dnes jeho hráči vypořádají s horší prostorovou orientací v opavské hale.

Sitař cítí výhodu: „Myslím, že Opavě už docházejí síly.“ Opavský trenér Jan Kozák, byť se potýká s úzkým kádrem, nepovažuje fyzickou kondici za slabinu mužstva. „Když střídám, hráči neradi odcházejí. Z toho usuzuji, že se cítí dobře,“ pravil.

Pokud Děčín vyhraje, v sobotu uvidí rozhodující boj jeho diváci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž