Děčínský Houška v utkání proti Prostějovu.

Děčínský Houška v utkání proti Prostějovu. | foto: Ivana Lhotská, MF DNES

Děčín dostal druhou šanci. Využil ji

  • 1
Před pár dny to vypadalo skoro jako sci-fi, a přece teď basketbalisté Děčína už už sahají po skvělém třetím místě po základní části Národní basketbalové ligy. V sobotu doma přetlačili druhý Nový Jičín 74:54, a když konkurent Prostějov v posledním kole nevyhraje na půdě suverénního Nymburka, Děčín se na třetí figuře udrží.

"Nymburk hraje doma, mělo by to pro nás dopadnout dobře," nepochybuje trojkový fantom Pavel Miloš. Jeho parta má ve čtvrtečním finiši základní části volno.

Děčín se po nedávné porážce v Prostějově už smiřoval, že se po dlouhé době zřítí na čtvrtou příčku. Jenže když jeho rival doma nečekaně zakopl s Opavou, naskytla se mu druhá šance. A chopil se jí skvěle. Dobyl Liberec a podal si také Nový Jičín, posledního soupeře, kterého ještě letos neporazil.

"Když Prostějov zaváhal s Opavou, jsme si řekli: Fajn, ta šance je zpátky. Předtím jsme v ní žili několik měsíců," líčil Pavel Budínský, trenér Děčína. "Uvidíme, kam nás dnešní výhra katapultuje."

Teď už musí jen čekat, zda Prostějov ve čtvrtek neztropí senzaci. A stejně tak budou děčínští hráči vyhlížet vyzyvatele pro čtvrtfinále play-off. Situace se zamotala, celky od pátého do osmého místa jsou namačkány do jednoho bodu - Liberec, Ostrava, Opava a USK.

Loučení se základní částí vyšlo Děčínu výsledkově skvěle, ale s Novým Jičínem se dlouho trápil. A to hosté nenasadili zraněné hvězdy Šaroviče, Muirheada aWalkera.

"Tři hodiny před zápasem naši hráči poslouchali, že Nový Jičín není kompletní, že výhra bude automatická. A pak kvůli tomu byli v křeči. Bylo to úporné, těžkopádné, bez pohybu. Jak je znám. Když je na ně z vnějšku vytvořený tlak, třeba prostřednictvím kamer nebo nějakým očekáváním, hrají jinak, než když nemusí," tvrdí Budínský. 

Ale našel v tom i plus: "Svým způsobem ten tlak byl dobrou přípravou na play-off." Pivot Pavel Houška přiznal: "Byl to utrápený zápas."

Oslabeného soupeře Děčín zlomil na konci třetí čtvrtiny. Když prohrával 38:40, šňůrou devíti bodů si vysloužil klíčový náskok. V poslední periodě už domácí Nový Jičín válcovali. "Porážka o dvacet je příliš, ale u nás byla touha zvítězit minimální, zatímco u Děčína maximální," prohlásil novojičínský trenér Zbyněk Choleva.

Budínského družina má bilanci 22 výher, 18 porážek. A jen Děčín a Nymburk dokázaly složit všechny ligové rivaly! "Je důležité, že jsme si vyzkoušeli, že můžeme proti každému vyhrát," líbí se Pavlu Houškovi, který s Děčínem prodloužil smlouvu na příští sezonu.

Potlesk si v sobotu užil už před zápasem Miloš. Za překonání mety tisíce trojek v lize dostal od klubu a spoluhráčů dres s číslovkou 1000 a dort ve tvaru míče. "Překvapilo mě to," přiznal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž