Russell Westbrook (vlevo) z Oklahoma City je faulovaný Joelem Embiidem z...

Russell Westbrook (vlevo) z Oklahoma City je faulovaný Joelem Embiidem z Philadelphie. | foto: AP

Triple-double nebyl souzen. James, Westbrook i Harden veleli k výhrám

  • 28
Hned několik velkých hvězd basketbalové NBA přišlo v neděli jen těsně o ceněný triple-double, svými výkony však veleli k vítězství. Russell Westbrook dominoval hře Oklahoma City, LeBron James zahání temné období Clevelandu, James Harden vedl Houston a Janis Adetokunbo šéfoval Milwaukee. New Orleans v prvním zápase bez vážně zraněného DeMarcuse Cousinse nevyužilo náskok z úvodní půle a LA Clippers podlehlo.

Oklahoma City zvládlo souboj s Philadelphií 122:112 a slaví už osmou výhru v řadě za sebou - prozatím dokázalo nahradit zraněného obranáře Andrého Robersona, který bude scházet až do konce sezony. 

Russell Wesbrook si při výhře zapsal 37 bodů, 14 asistencí a devět doskoků. Úspěšnost střelby z pole neměl právě ideální, proměnil 14 z 33 střel, ale v důležitých okamžicích v poslední čtvrtině se příliš nemýlil. 

Paul George ho doplnil 31 body. Steven Adams si za vítězné Thunder zapsal double-double 20 bodů a 13 doskoků, Carmelo Anthony se postaral o 16 bodů a Jerami Grant se při zastupování Robersona dostal na 11 bodů.

Sixers nestačilo 27 bodů a 10 doskoků Joela Embiida, který předvedl i drtivou smeč přes Westbrooka. Ben Simmons se postaral o 22 bodů a sedm asistencí, Dario Šarič stihl 16 bodů. Jejich tým s Oklahoma City prohrál už 18 zápasů za sebou.

Joel Embiid posílá k zemi Russella Westbrooka:

Cleveland navázal s Detroitem na předchozí výhru s Indianou a doufá v konec špatných časů. Cavaliers uspěli v poměru 121:104, když v poslední části vládli 31:17. LeBron James jim pomohl 25 body, 14 asistencemi a osmi doskoky, Pistons tím odsoudil k osmé porážce za sebou. Detroit po solidním vstupu do sezony postupně vypadl z postupové osmičky pro play-off, ve Východní konferenci ztrácí dvě výhry na osmou Philadelphii, která má navíc dvě utkání k dobru.

Kevin Love obstaral 20 bodů a 11 doskoků, J. R. Smith 15 bodů a Isaiah Thomas vítězům přispěl 14 body a sedmi asistencemi. Clevelandu chyběl Dwyane Wade, který zamířil na pohřeb svého agenta Henryho Thomase. 

Cavaliers dokázali poprvé od 17. prosince uspět ve dvou utkáních po sobě. „Většinu zápasu jsme předváděli dosud jeden z nejlepších výkonů v sezoně,“ uvedl James. „Z každého utkání si je co vzít, na čem do budoucna stavět. Myslím, že dneska jsme dostali další pozitivní impulz,“ dodal.

Tobias Harris a Anthony Tolliver vévodí střelecké tabulce Pistons se 20 body, Andre Drummond se zasloužil o 17 bodů a 11 doskoků. Reggie Bullock a Stanley Johnson zvládli 14 bodů. 

Houston naplnil úlohu favorita a přehrál Phoenix 113:102. Po vstupu do druhého poločasu odskočil až na 18 bodů rozdílu a pojistil si druhou příčku v pořadí Západní konference. Jeho hráči v posledních sedmi minutách zápasu neskórovali ze hry, náskok jim však nakonec stačil.

Také houstonský tahoun James Harden útočil na triple-double marně, jeho snažení však zůstalo na 27 bodech, 10 asistencích a osmi doskocích, zároveň spáchal šest ztrát.

Chris Paul sekundoval vítězům se 17 body, na 13 bodech se sešli Ryan Anderson, Eric Gordon i Luc Mbah a Moute, Clint Capela na poslední chvíli dovršil double-double (10 bodů a 11 doskoků). Rockets už po půlminutě přišli o zraněného veterána Trevora Arizu.

Nejlepším mužem poražených Suns byl Devin Booker (zkoušený na pozici rozehrávače) s 31 body - pěti trojkami - a 10 asistencemi, T. J. Warren sekundoval s 24 body. Podkošový veterán Tyson Chandler nastřádal 11 bodů a 15 doskoků.

Souboje Jamese Hardena a Devina Bookera:

New Orleans vyhrálo sedm z posledních osmi zápasů, ovšem teď jeho šťastnější období končí. Do konce tohoto ročníku musí hrát bez hvězdného pivota DeMarcuse Cousinse, jenž si přetrhl achillovku.

V duelu s LA Clippers mohli Pelicans zprvu věřit v pokračování vítězného období, v poločase vedli 62:51. Jenže ve druhé půli o náskok rychle přišli a následně sami ztráceli až 21 bodů, aby podlehli 103:112. Anthony Davis poraženým dodal 25 bodů, 17 doskoků a šest asistencí, Jrue Holiday obstaral 20 bodů, devět doskoků a sedm asistencí a E’Twaun Moore stihl 18 bodů.

Vítězní Clippers dokázali rozložit střelbu mezi více hráčů, Blake Griffin se zasloužil o 27 bodů, devět doskoků a sedm asistencí, Lou Williams přidal 22 bodů a nováček Tyrone Wallace se dostal na 19 bodů, šest doskoků a šest asistencí. DeAndre Jordan k 12 bodům připojil 19 doskoků, 12 bodů zapsal i Miloš Teodosič.

Souboje Anthonyho Davise a Blakea Griffina:

Toronto doma přestřílelo LA Lakers 123:111, když se v jeho řadách našlo sedm dvouciferných střelců. Náhradník Fred VanVleet si znovu zlepšil osobní maximum, tentokrát na 25 bodů. DeMar DeRozan obstaral 19 bodů a sedm asistencí, Kyle Lowry 14 bodů a 11 doskoků. Výhra zároveň zajistila Dwanemu Caseymu, trenéru Raptors, místo na lavičce Týmu LeBrona Jamese při Utkání hvězd NBA.

Lakers nestačilo 17 bodů, 10 doskoků a pět asistencí v podání Juliuse Randla (double-double stihl do poločasu) či 17 bodů Jordana Clarksona. Kentavious Caldwell-Pope přidal 16 bodů. Larry Nance Jr. 15 bodů a osm doskoků a Brandon Ingram 14 bodů.

Milwaukee vyhrálo pod novým trenérem Joem Pruntym i třetí zápas, v Chicagu si poradilo 110:96, když už o poločase vedlo devatenáctibodovým rozdílem.

K velkému představení se postupně rozehrál tahoun vítězného celku Janis Adetokunbo, nastřádal 27 bodů, devět doskoků a osm asistencí. Khris Middleton doručil 20 bodů a připojil sedm doskoků, na 12 bodech se potkali John Henson, nováček Sterling Brown i čtyřicátník Jason Terry. 

Janis Adetokunbo v duelu s Chicagem:

Domácím Bulls nepomohlo 18 bodů z ruky Denzela Valentinea, 17 bodů a 10 doskoků Lauriho Markkanena či 15 bodů Jeriana Granta. Citelně jim schází mladý rozehrávač Kris Dunn.

San Antonio si poradilo se Sacramentem 113:98, když odskočilo čtrnáctibodovou sérií ve třetí čtvrtině. Mladík Bryn Forbes se postaral o 23 bodů, LaMarcus Aldridge a Manu Ginóbili o 15 bodů, Pau Gasol o 14 bodů a 11 doskoků a Dejounte Murray o 14 bodů plus 10 doskoků.

V dresu Kings se začíná významně prosazovat nováček De’Aaron Fox, tentokrát zazářil 26 body, když řeči o špatné střelbě zahnal šesti trojkami ze šesti pokusů. Čtyřicátník Vince Carter zaznamenal 21 bodů, George Hill 19 bodů a další nováček Justin Jackson se dostal na 14 bodů.

Výsledky NBA

Chicago - Milwaukee 96:110
Houston - Phoenix 113:102
New Orleans - LA Clippers 103:112
San Antonio - Sacramento 113:98
Toronto - LA Lakers 123:111
Oklahoma City - Philadelphia 122:112
Cleveland - Detroit 121:104 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž