Bronz v Evropské lize patří Valenciennes

Brno - Ve finále útěchy na turnaji Final Four Evropské ligy v Brně triumfovaly basketbalistky Valenciennes. Francouzský klub vybojoval celkovou třetí příčku, když porazil litevský Vilnius 77:62. O svém vítězství rozhodl už v prvním poločase, kdy si vybudoval jedenáctibodový náskok.


O 3. místo

Pouze necelých šest minut Litevky držely se svými soupeřkami krok. Od stavu 11:11 převzala režii zápasu do svých rukou australská rozehrávačka Harrowerová, která soupeřky ničila dvěma účinnými zbraněmi: jednak dávala kombinačním akcím Valenciennes rychlost i myšlenku, hlavně se ale nebála vzít na sebe zodpovědnost při střelbě z tříbodového území.

Hráčky Vilniusu ji nedokázaly ubránit. V úvodním poločase Harrowerová z pěti trojkových pokusů ani jednou neminula cíl a po střelách z její ruky narůstal rozdíl skóre rychle ve prospěch francouzského týmu.

Houževnatá obrana Valenciennes naopak soupeřkám neumožňovala příliš zakončovat z větší vzdálenosti a do podkošového prostoru účinně pronikala pouze Američanka Douglasová, která ale dlouho zůstávala v úspěšném zakončení osamocena. Po čtvrthodině vedly Francouzky dvanáctibodovým rozdílem 35:23 a náskok už do přestávky nepustily z rukou.  

Po změně stran zvýšil litevský celek agresivitu v osobních soubojích a po půlhodině prohrával už jen o šest bodů. Navzdory bojovnosti celého týmu a třicetibodovému příspěvku Douglasové se už ale Vilniusu nepodařilo skóre otočit. 

US Valenciennes - Lietuvos Telekomas Vilnius 77:62 (25:19, 44:33, 56:50)
Nejvíce bodů:
Harrowerová 21, Kiretová 15, LeDréanová a Fonsecaová 11 - Douglasová 30, Valužyteová 14, Stremikyteová 8.
Rozhodčí: Šebyšev (Ukr.), Anastopulos (Řec.). Fauly: 20:17. Trestné hody: 12/9 - 11/7. Trojky: 8:3. Diváci: 3600.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž